Numarul cazurilor de infestari cu plosnite a crescut alarmat in ultimul deceniu, pe tot globul, in unele tari chiar si cu 4.500% fata de acum 10 ani. Expertii spun ca de vina sunt turistii care strabat mult mai mult lumea ca in trecut, insectele simtindu-se la fel de bine si in moteluri si in camere de hotel de cinci stele.
Pana la inceputul secolului XX, plosnitele erau asociate cu locuintele insalubre, insa curatenia nu are nicio legatura cu prezenta acestor insecte. Desi numarul de plosnite a scazut dramatic dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, datorita noilor insecticide, in special DDT, acum se pare ca plosnitele au devenit rezistente la substantele folosite impotriva lor.
'Suntem in pragul unei pandemii de plosnite, la nivel global', a averizat Missy Henriksen, presedintele departamentului de comunicare al Autoritatii Nationale de Control al Daunatorilor din SUA (NPMA).
NPMA, impreuna cu Universitatea Kentucky au facut un sondaj in randul a peste 1.000 de companii de dezinsectie din SUA si restul lumii.
95% dintre companii au raspuns ca s-au confruntat cu cazuri de infestare cu plosnite. Intr-un sondaj similar efectuat in anul 2000, doar 25% dintre companii intampinasera astfel de cazuri.
In Marea Britanie, cea mai mare companie de dezinsectie, Rentokil, a declarat pentru Daily Mail ca, de la inceputul acestui an, numarul de interventii pentru uciderea plosnitelor a crescut cu 24% fata de anul trecut.
La randul sau, entomologul Stephen Doggett a efectuat o monitorizare asupra a 121 de firme de dezinsectie din Australia, reiesind ca, fata de anul 1999, numarul de interventii pentru uciderea plosnitelor a crescut cu 4.500%.
Expertii spun ca de vina pentru inmultirea alarmanta a plosnitelor sunt calatoriile tot mai dese ale turistilor din toata lumea, care muta insectele dintr-un loc intr-altul. O alta temere este ca plosnitele ar fi devenit mai rezistente la insecticidele comune.
Cum ne dam insa seama ca ne aflam intr-o camera infestata? Entomologul britanic James Logan spune ca atunci cand se aduna la un loc, aceste insecte secreta o substanta al carei miros se aseamana cu cel al coriandrului. Acesta ar fi un semn.
In rest, este bine sa verificati salteaua patului, inainte sa va asezati, sau crapaturile din perete, care sunt un loc preferat al plosnitelor. Acestea au cativa milimetri si o culoare rosiatica.
Vestea buna in ceea ce le priveste, este ca, spre deosebire de tantari, plosnitele nu transmit boli periculoase pentru om.
Vestea rea este ca se hranesc cu sange de om. Plosnitele detecteaza dioxidul de carbon emanat in timpul respiratiei si isi gasesc astfel tinta.
Odata ce au penetrat pielea, plosnitele secreta saliva in sange. Saliva are un dublu rol: impiedica sangele sa se coaguleze si actioneaza ca un anestezic, astfel incat intepatura nu este simtita.