x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploi persistente

Ploi persistente

16 Mar 2009   •   00:00

Maxima: 14°C ●  Minima: ­4°C
Valorile temperaturilor au început să crească uşor, dar precipitaţiile nu părăsesc teritoriul României. În Capitală vor fi nori, iar maxima va ajunge la valoarea de 13°C.



COMENTARIU
În ultimele zile, temperatura aerului a marcat o scădere ca urmare a pă­trun­derii unui aer puţin mai rece, ce s-a reflectat şi în forma preci­pi­ta­ţi­i­lor. Prin degajarea cerului, scăderea de temperatură a fost rezultatul ra­di­a­ţiei nocturne. În contextul aero-si­nop­tic de la nivelul Europei, în zona geografică a României vor pătrunde extremităţi frontale, în principal în zonele situate în interiorul arcului carpatic. În zonele adăpostite de vânt, respectiv dincoace de Carpaţii Meridionali, vor fi posibile dez­vol­tări noroase datorate instabilităţii coloanei de aer, dar cum umiditatea din aer va fi scăzută sau în scădere la trecerea peste munţi, condiţiile de precipitare a acelor formaţiuni no­roa­se vor fi foarte reduse. Astăzi şi mâine, cel puţin în prima parte a zi­lei, ciclonul ce a acţionat în ultima perioadă în zona Mării Ne­gre se va menţine ca formă barică, iar nebulozitatea sa aferentă s-ar pu­tea contopi cu cea care rezultă din evo­luţiile anterioare. În condiţiile în care în altitudine este şi va mai fi aer rece, precipitaţiile, îndeosebi cu caracter de aversă, mai pot fi şi sub for­mă de lapoviţă sau chiar de ninsoare nu numai la deal şi la munte. În ur­ma ninsorilor din ultimele zile, la munte, stratul de zăpadă a căpătat consistenţă. La înălţimi mai mari de 1.500 de metri depăşeşte 80 cm, iar în zona mai înaltă are mai mult de 100 cm (100 cm la Semenic, 111 cm la Ceahlău Toaca, 147 cm la Vf. Omu şi 357 cm la Bâlea Lac – grosimile stra­tu­lui de zăpadă ieri, 15 martie 2009). (meteorolog Romica Jurca)

Bucureşti
Centru:      max.: 13°C     min.: 2°C
Periferie:    max.: 12°C     min.: 1°C
Azi (luni): Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii, când va ploua slab. Vântul va sufla în general slab, cu unele intensificări. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor.

Mâine (marţi): Cerul va fi temporar noros şi trecător va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va scădea mai ales în a doua parte a intervalului. Maxima: 10°C; minima: 1°C.

Poimâine (miercuri): Cerul va fi mai mult noros şi îndeosebi ziua va ploua. Vântul va sufla în general moderat. Maxima: 9°C; minima: –1°C.

LA MUNTE
Azi (luni): Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ninge. Vântul va mai prezenta unele intensificări. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul anterior.

Mâine (marţi): Ziua, cerul va fi variabil în Carpaţii Occidentali şi mai mult noros în rest, unde local va ninge. Spre seară şi în cursul nopţii, înnorările se vor ac­cen­tua în toată zona montană, iar nin­sorile se vor semnala pe arii ex­tinse. Vântul va avea intensificări, în­de­osebi pe creste. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele din intervalul anterior.

Poimâine (miercuri): Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla moderat, cu intensificări mai susţinute pe creste. Regimul termic va avea valori comparabile cu cele ale intervalului precedent. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, valorile fiind comparabile cu cele din intervalul precedent.

PROGNOZA ÎN EUROPA
În nordul,  în centrul şi în estul Europei, cerul va prezenta înnorări şi vor cădea precipitaţii, iar în rest vremea va fi în general frumoasă. Precipitaţiile, în general slabe cantitativ, vor fi predominant sub formă de ninsoare în Peninsula Scandinavă, Rusia, Republicile Baltice, Belarus şi Ucraina, şi mai ales sub formă de ploaie în ţările centrale, dar şi în cele învecinate Mării Negre, în principal cele situate la nord, la sud şi la est de aceasta. Ploi izolate şi de scurtă durată, respectiv averse, posibil însoţite de descărcări electrice, vor fi posibile îndeosebi după-amiază, în jumătatea de sud a Italiei. Vântul va prezenta unele intensificări în extremitatea de nord şi în spaţiul cuprins între Munţii Alpi şi Munţii Carpaţi. Temperatura aerului nu se va modifica mult faţă de ziua precedentă, tendinţa sa fiind de foarte uşoară creştere. (meteorolog Romica Jurca)

METEO EXTREM
Azi este rândul Olandei să intre pe lista ţărilor europene care au avertizare cod galben. În ţara lalelelor gă­sim cod galben pentru ceaţă densă, cod din cauza căruia circulaţia de pe tot teritoriul Olandei este îngreu­na­tă. Datorită încălzirii vremii în centrul Europei, în Slovacia şi în Slovenia reîntâlnim codul galben pentru riscul crescut de avalanşă, pe când Ungaria are parte de o avertizare cod galben pentru intensificări puterni­ce ale vântului. Singura ţară care are atenţionare cod portocaliu este Spa­nia, care are din nou parte de agi­ta­ţie maritimă şi de vânt puternic.

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo