x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pluguşorul la 1900. “Să îmboldim boii la curişor, să meargă mai tărişor!”

Pluguşorul la 1900. “Să îmboldim boii la curişor, să meargă mai tărişor!”

de Cristinel C. Popa    |    31 Dec 2014   •   17:14
Pluguşorul la 1900. “Să îmboldim boii la curişor, să meargă mai tărişor!”

De la 1900 încoace, cunoscutul Pluguşor a suferit puţine modificări. O variantă culeasă de olteanul Christian N. Ţapu, de la Ion Michai (Mihai), din Bucureşti, a fost publicată în anul 1900 de Grigore George Tocilescu în cartea “Materialuri folkloristice”.

Textele folclorice au apărut la “Tipografia Corpului Didactic C. Ispăsescu & G. Brătănescu, Bucuresci”. Remarcăm o mică deosebire încă din debutul urării, unde se spune “Ho, ho” şi nu varianta “Aho, aho” de mai târziu.

Apoi, urătorul se adresează celui vizitat: “Pune spate la perete. Şi urechia la fereastră. Şi ascultă şi minciuna noastră”. Apoi un fragment ceva mai deocheat: “Şi o să ne dai de-un gălbior, să facem de-un boldişor, să îmblodim boii la curişor, să meargă mai tărişor”. Iar la final: “Tot am stat şi tot am zice. Dar nu sîntem dup’ aici, dupe colea. Ci suntem (venim - n. red.) de la moară de la Mustafa. Unde n-au şoarecii ce mânca. Pentru o frămăturică (fărâmitură - n. red.), şeptezeci se trag de chică (păr), Pentru o strachină de lapte, douăzeci se bat în spate”. 

Iată varianta întreagă (foto ataşat) apărută în 1900 în cartea lui Gr. G. Tocilescu (via Mesagerul Românesc)



×
Subiecte în articol: plugusorul