x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Podul Calafat-Vidin, inaugurat în prezenţa lui Ponta şi a comisarului european Johannes Hahn. Care sunt taxele de traversare

Podul Calafat-Vidin, inaugurat în prezenţa lui Ponta şi a comisarului european Johannes Hahn. Care sunt taxele de traversare

14 Iun 2013   •   15:42
Podul Calafat-Vidin, inaugurat în prezenţa lui Ponta şi a comisarului european Johannes Hahn. Care sunt taxele de traversare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Podul Calafat-Vidin, al doilea peste Dunăre între România şi Bulgaria, a fost inaugurat vineri în prezenţa premierului Victor Ponta, a omologului său bulgar, Plamen Oreşarski, şi a comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

La ceremonie sunt aşteptaţi şi preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, demnitari bulgari şi români, între care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. De asemenea, este invitat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a semnat în martie 2000, în calitate de şef al Guvernului, acordul româno-bulgar referitor la construirea unui nou pod mixt.

Citeşte şi O româncă, în echipa comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn

Podul dintre Calafat şi Vidin, cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE, este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de oraşul Istanbul din Turcia.

Podul are o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costurile construcţiei, care până în anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, au depăşit cel mai probabil 250 milioane de euro.

Care sunt taxele pentru trecerea peste podului

Pietonii şi bicicliştii, precum şi ambulanţele şi vehiculele folosite de poliţie şi pompieri vor fi scutite de plata taxelor care vor fi percepute pentru traversarea noului pod de peste Dunăre, la Calafat-Vidin.

Soferii de autoturisme cu cel mult 8+1 locuri si de masini transport marfa cu greutate mai mica de 3,5 tone vor plati o taxa de 27 lei (6 euro) pentru trecerea peste noul pod de la Calafat-Vidin, pentru masinile cu mai mult de 9 locuri si maximum 23 locuri pe scaune taxa fiind de 54 lei (12 euro). Aceeasi taxa de 54 lei va fi achitata si pentru masini de transport marfa cu o greutate intre 3,5-7,5 tone, conform unei hotarâri de guvern. Pentru masini de transport marfa cu o greutate intre 7,5 - 12 tone, taxa va urca la 81 lei (18 euro), scrie Mediafax.

O taxa de 113 lei (25 euro) vor plati soferii de masini cu mai mult de 23 locuri pe scaune si autovehiculele de transport marfa cu o greutate mai mare sau egale cu 12 tone si cu maximum 3 axe, in timp ce pentru masinile de transport marfa cu o greutate mai mare sau egala cu 12 tone, dar cu 4 axe va fi platita o taxa de 167 lei (37 euro).

Tarifele exprimate in lei vor fi actualizate anual, in functie de cursul monedei euro valabil pentru prima zi a lunii octombrie, comunicat de Banca Centrala Europeana, curs aplicat incepând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator.

×