x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pogea nu se dă "prins"

Pogea nu se dă "prins"

de Monica Andrei Capatos    |    18 Sep 2009   •   00:00

Nu mai sunt bani pentru plata salariilor profesorilor din Capitală. Cazul a fost semnalat săptămâna trecută de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care a cerut demiterea ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea. Pentru că este o problemă în toată Capitala şi ceilalţi primari de sector au susţinut demersul lui Chiliman semnând o petiţie publică.



"Prin prezenta vă informăm că banii alocaţi din sumele defalcate din TVA primăriilor 1 până la 6 pentru cheltuielile de personal pentru învăţământul preuniversitar de stat sunt total insuficiente pentru acoperirea drepturilor salariale necesare până la finele anului 2009", se arată în documentul semnat de edilii Bucureştiului. În consecinţă, nici o primărie de sector nu şi-a primit banii pentru a acoperi plata integrală a salariilor cadrelor didactice  în perioada septembrie-decembrie 2009. Chiliman a obţinut semnături inclusiv de la primarii partidelor de la putere, Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş (PD-L), Cristian Popescu Piedone şi Nicolae Onţanu (PSD+PC), care se plâng de aceeaşi problemă cu cea de la Sectorul 1. Lipsesc în jur de 200 de milioane de lei pentru a acoperi plata integrală a salariilor profesorilor.

Săptămâna trecută, Chiliman a dat în judecată Ministerul Finanţelor. "Când am solicitat banii am spus că îl suspectez pe domnul Pogea că este deranjat de apartenenţa mea politică şi atunci se răzbună pe profesori. Altfel nu-mi puteam explica reaua credinţă de a nu da curs celor 15 adrese trimise oficial pentru suplimentarea sumelor. Între timp am descoperit că are ceva cu toţi primarii şi profesorii din Bucureşti", a mai spus Chiliman. Potrivit acestuia, după ce a anunţat acţionarea în justiţie a ministrului, Pogea a furnizat imediat banii pentru plata salariilor neplătite pe august. "Degeaba mi-aţi dat banii pe august, pentru că mai trebuie pe trei luni. Vă pot asigura însă de un lucru: banii ăia nu vor veni aşa cum doriţi dumneavoastră de la bugetul local al Sectorului 1", a mai afirmat Chiliman.

×
Subiecte în articol: observator