Prezent la Bucureşti, la invitaţia Greenpeace, profesorul de biologie moleculară Gilles-Eric Seralini ne-a vorbit despre pericolele reale ale organismelor transgenice. El le sugerează agricultorilor romăni să practice policultura pentru sănătatea mediului şi a omului.
Prezent la Bucureşti, la invitaţia Greenpeace, profesorul de biologie moleculară Gilles-Eric Seralini ne-a vorbit despre pericolele reale ale organismelor transgenice. El le sugerează agricultorilor romăni să practice policultura pentru sănătatea mediului şi a omului.
- De unde a apărut nevoia inventării de plante noi in lume şi introducerea lor pe piaţă?
- Susţineţi că pentru a testa eficient OMG este nevoie de doi ani. Este suficient?
- Sunteţi unul dintre criticii cei mai aprigi la adresa OMG. Pe ce se bazau suspiciunile dvs acum 10 ani şi pe ce se bazează ele acum? De ce ar trebui să renunţăm la OMG?
- CE a aprobat introducerea pe piaţa UE a trei tipuri de porumb modificat genetic (pentru consum uman şi animal, pentru import şi procesare). Mai speraţi intr-o victorie in lupta cu susţinătorii agriculturii transgenice?
- Cum apreciaţi faptul că in iulie 2007 Comisia Europeană a decis majorarea procentului prezenţei accidentale de OMG in alimentele ecologice?
- Decizia reglementării OMG este, pănă la urmă, o decizie politică. Credeţi că Romănia a dat un vot politic in Consiliul Miniştrilor Agriculturii de la sfărşitul lui septembrie, unde şi-a exprimat susţinerea faţă de cele trei tipuri de porumb MG, aprobate de două zile de CE?
- Susţineţi că OMG ar trebui inlăturate de pe masa noastră pănă cănd studiile de specialitate nu demonstrează că ele sunt sigure pentru consumul omului. Dar poate că există oameni care cred in ele şi-atunci nu ar fi corect faţă de ei să ii lăsăm să aleagă ce vor să mănănce, etichetănd aceste produse?
- Aţi vorbit la timpul prezent cănd v-aţi referit la culturile de soia MG cultivate in Romănia. Pe ce vă bazaţi cănd susţineţi că aceste culturi există incă in Romănia? Ce alte culturi MG există in Romănia?
- Majoritatea agricultorilor romăni susţin că aceste organisme transgenice sunt profitabile (mai rezistente la boli, iar recoltele sunt mai mari). Cum ii convingeţi că există totuşi riscuri cu privire la OMG?
- Dacă aţi fi agricultor in Romănia, ce aţi alege intre agricultura intensivă şi agricultura extensivă. Motivaţi-vă alegerea.
- Ce produs fabricat in Romănia nu aţi consuma sub nici o formă?
- Unde să le testăm?
Biografie
Profesorul Gilles-Eric Saralini este specialist in biologie moleculară la Universitatea din Caen din Franţa şi preşedinte ştiinţific al Comitetului de Cercetare şi Informare Independentă de Inginerie Genetică. Din 1998, profesorul Seralini este membru in două comisii guvernamentale franceze de evaluare a organismelor modificate genetic. S-a remarcat ca autor al mai multor cărţi ştiinţifice, destinate marelui public. A semnat astfel lucrările "OMG-uri: adevărata dezbatere", "Război contra vieţii", "Incorect din punct de vedere genetic", "Organismele modificate genetic care schimbă lumea" şi "După noi, potopul?" (la această ultimă carte, profesorul Seralini a fost coautor).
Citește pe Antena3.ro