Sute de candidati la examenul de master de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti nu sunt lasati sa intre in examen, desi au platit taxa de 200 de lei si au legitimatie de concurs. Studentii acuza conducerea Academiei ca a schimbat procedura, saptamana trecuta, dupa inscrieri, si a pus majoritatea studentilor pe o lista de asteptare. Practic, desi li s-a spus ca pot concura pentru locurile la buget, acestea au fost ocupate de cei cu medii mari – fie din ASE, fie din facultati particulare – iar restul au fost trecuti pe lista de asteptare.
“Vrem examen, Vrem examen!' au strigat cei peste 500 de studenti stransi in Aula Magna, revoltati ca nu pot intra in salile de concurs. “Imi asum greseala, si ce pot face e sa va modific permisele, din statutul de pe listele de asteptare, in respinsi', a declarat rectorul ASE Gheorghe Rosca.
Multi dintre studenti au venit din provincie si spun ca situatia este o bataie de joc si o afacere a Academiei. “La inscriere, mi s-a spus sa vin la examen, iar in metodologie nu scrie nicaieri ca doar primii 230 inscrisi vor fi repartizati si vor sustine examenul. Practic, nu exista concurenta', a declarant o studenta. “De ce nu ne-au lasta pe toti cei care am optat pentru buget sa dam examenul. Cred ca sunt cam 4.000 inscrisi, dar numia 500 dau acum masterul. E foame mare', spune Cornel din Calarasi.
In acest moment, Politia a intrat in Academie pentru a evacua studentii nemultumiti.
Ministerul Educatiei spune ca nu cunoaste situatia, ca ASE-ul are autonomie universitara si ca va lua masuri daca va constata incalcari ale Legii Educatiei.
UPDATE, 12.30
Mai multi studenti care nu au fost primiti la examenul de master au ajuns la Ministerul Educatiei si vor depune o plangere colectiva insotita de o petitie cu semnaturi pentru a sesiza situatia de la Academia de Studii Economice.Rectorul ASE, Ion Ghe. Rosca, spune ca aceeasi procedura de admitere a fost si anul trecut, dar ca anul acesta au fost mai multi candidati si de aceea exista aceasta presiune. “In prima etapa, se face o selectie a candidatilor pe baza notelor de la licenta si din anii de studiu. Ei opteaza pentru anumite domenii si cele mai mari punctaje le asigura un loc la cu taxa. Pentru a obtine loc la buget, se da acest examen. Dupa examen, daca unii de la buget renunta, cei care au obtinut in urma notarii locuri la cu taxa vor completa locurile de la buget. Si am facut si o lista de asteptare pentru a completa, ulterior, si locurile de la taxa ramase libere in urma “urcarii' listei spre locurile de la buget. Va spun cu sinceritate ca anul trecut a fost la fel. Anul acesta avem o concurenta mult mai mare si de aceea studentii au pus presiune', a subliniat rectorul.
UPDATE, 16.10
Marius T. a venit azi-noapte tocmai de la Salonta, Bihor pentru a sustine examenul de master. “Am dormit doar cateva ore, spre dimineata am recitit din cursuri la lumina unor becuri de pe strada si acum...', spune tanarul suparat. Marius voia sa urmeze un master in Turism. Cornel e din Valcea si a terminat Finante/Banci in cadrul ASE. Spune ca nu poate concepe sa piarda un an si vrea sa traga la raspundere conducerea ASE ca l-a privat de posibilitatea de a se inscrie la alte mastere. “Daca stiam ce au de gand, nu ma bazam doar pe masterul acesta. Am zis sa nu cheltuiesc bani inutil pe inscriere la alte mastere cand asta era ce-mi doream', explica baiatul. Rectorul ASE le-a explicat tinerilor nemultumiti ca in acest moment ei au statut de “respinsi' si doar prin renuntarea unora dintre cei care au dat examen vor putea avea acces la locurile cu taxa, fiind pe o lista de asteptare. “Cum sa ne declare respinsi? Asta e ilegal si dovedeste necunoasterea regulamentului. Suntem respinsi cu taxa platita si legitimatie de concurs. In mettodologie nu scrie nicaieri de lista de asteptare', rabufneste un student. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat ca au primit plangerea colectiva a studentilor nemultumiti si ca vor analiza situatia. “O sa cerem sa se respecte metodologia si legea. Altfel, nu ne vom pronunta', a precizat un reprezentant al ministerului.