x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia călare, acuzată că foloseşte agenţi privaţi. Şeful PLMB spune că e legal

Poliţia călare, acuzată că foloseşte agenţi privaţi. Şeful PLMB spune că e legal

de Mediafax    |    20 Dec 2011   •   16:33
Poliţia călare, acuzată că foloseşte agenţi privaţi. Şeful PLMB spune că e legal

CGMB a cerut o ancheta cu privire la politia calare care apartine unei firme private si care a defilat de Ziua Nationala purtand insemnele Politiei Locale, prefectul Capitalei spunand ca Politia nationala cerceteaza deja cazul.

Discutiile privind politia calare privata care actioneaza sub insemnele Politiei Locale au agitat spiritele la sedinta de marti a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Presedintele CGMB, Calin Murg, a anuntat inainte de inceperea sedintei ca va cere imperativ primarului general sa verifice acest caz.

"Vrem sa stim cum a fost atribuit un astfel de contract unei firme private fara aprobarea CGMB. Daca a existat o dispozitie de primar general, cum poate o firma privata sa poarte insemnele Politiei Locale si sa actioneze in numele ei aplicand amenzi'" a spus Murg.

Directorul general al Politiei Locale a Municipiului Bucurestui, Ion Tincu, a spus ca a fost vorba despre un proiect pilot care expira in 31 decembrie si ale carui rezultate vor fi prezentate pentru o eventuala implementare a proiectului cu statut permanent.

"Eu am decis ca angajatii firmei private, in folosul Politiei Locale pentru politia calare sa poarte uniforma specifica acesteia din urma. Ei sunt agenti calare, nu politisti locali, dar zece dintre ei sunt angajati disponibilizati ai acesteia din urma. Prin actiunile lor, agentii calare au dat mai multa siguranta cetatenilor, iar numarul incidentelor din parcuri a scazut. Acest serviciu nu putea fi luat de la Jandarmerie, intrucat nici Jandarmeria nu are cai suficienti. Apoi, costul bolilor profesionale si intretinerea cailor ar fi de zece ori mai mare daca aceasta ar fi fost in subordinea noastra", a declarat Tincu.

Seful Politiei Locale a precizat ca angajarea firmei private este legala si face parte din procesul de externalizare, iar aceasta este singura firma care detine cai, "este singura societate hipo", are si cai si calareti.

Tincu a adaugat ca Politia Locala nu ar fi putut organiza o astfel de structura intrucat efectivul acesteia a fost redus de la 1.087 la 480. In cadrul politiei calare exista 24 de angajati, 10 dintre ei fiind fosti politisti ai Politiei Locale, iar 14 agenti pentru ordinea publica si paza.

El a mai spus ca firma privata care a imbracat uniforma Politiei Locale a actionat din decizia lui, iar acest lucru este legal, potrivit legii politiei locale. Astfel, agentii calare actioneaza in numele Politiei Locale.

Tincu a mai spus ca CGMB a decis o analiza, precizand ca trebuie asteptat rezultatul acesteia.

De cu totul alta parere a fost prefectul Capitalei, care a spus ca acest fapt este penal.

"Politia nationala va stabili daca s-au savarsit fapte penale. Nu cred ca Politia Locala poate delega aceste atributii unei firme private. Nu cred ca este legal ca uniforma Politiei Locale sa fie purtata de angajatii unei firme private", a mai spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.

In timpul dezbaterilor s-a decis convocarea unei sedinte de indata, pentru a stabili comisia care va analiza cazul.

Prefectul Mihai Cristian Atanasoaei a solicitat, saptamana trecuta, Politiei Capitalei sa faca investigatii cu privire la faptul ca angajati ai unei societati purtau uniforma si insemnele Politiei Locale.

Inspectoratul Teritorial de Munca al Capitalei a facut, in 25 noiembrie, un control la SC Fandax Group SRL din Capitala, firma cu care Politia Locala a Municipiului Bucuresti are incheiat un contract de colaborare. Firma a refuzat sa puna la dispozitia Inspectoratul Teritorial de Munca acest contract.

La locul controlului, si anume spatiile de campare a cailor Politiei Locale a Municipiului Bucuresti din Parcul Tineretului (sector 4) si din Parcul Herastrau (sector 1), au fost identificate 13 persoane care isi desfasurau activitatea in baza unor contracte individuale de munca incheiate cu respectiva societate, a precizat Prefectura Capitalei.

In timpul controlului, inspectorii de munca au constatat ca agentii calare, angajati ai acestei firme private, purtau uniformele si insemnele Politiei Locale a Municipiului Bucuresti. Din declaratiile directorului adjunct al acestei firme, persoana care purta, de asemenea, uniforma si insemnele Politiei Locale, a reiesit faptul ca agentii calare se intorceau de la repetitiile efectuate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, mai arata Prefectura Capitalei intr-un comunicat de presa.

In urma acestor aspecte, cuprinse in raportul de control al Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti transmis Prefecturii Capitalei in 14 decembrie, Mihai Cristian Atanasoaei a solicitat Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti demararea unei investigatii in acest sens.

"Avand in vedere cele constatate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, consider ca Politia Locala a Municipiului Bucuresti se afla intr-o situatie extrem de grava, in care niste angajati ai unei firme private isi asuma statutul si atributiile de politist local. In afara de aspectele penale pe care le-ar putea ridica acest caz, este posibil ca angajati ai acestei firme private sa fi aplicat sanctiuni cetatenilor, neavand calitatea oficiala in acest sens. Politia Capitalei va comunica opiniei publice rezultatele investigatiei si masurile luate la finalizarea anchetei", a declarat atunci prefectul Mihai Cristian Atanasoaei.

×
Subiecte în articol: politia locala agenti calare