x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia Romănă: AFIS- Identificare rapidă după amprente

Poliţia Romănă: AFIS- Identificare rapidă după amprente

de Andreea Cascaval    |    26 Iul 2007   •   00:00

Poliţia Romănă a inaugurat, ieri, noul sistem AFIS PRINTRAK BIS, de identificare biometrică a persoanelor cu identitate falsă sau care au comis fapte antisociale in afara ţării, pe baza examinării dactiloscopice. La acest eveniment au luat parte ataşaţi de interne din Japonia, Franţa, Belgia , Slovacia , Spania şi vice-preşedintele Motorola.

Sistemul Afis Printrak BIS (Printrak Biometric Identification System), fabricat in SUA, considerat vărful de gamă in tehnologia identificării biometrice, măreşte capacitatea de stocare de la două la şase milioane de persoane şi de la 100.000 la 500.000 de urme papilare digitale şi palmare. De asemenea, noul sistem asigură posibilitatea examinării comparative a amprentelor degetelor şi palmelor prin scanare directă, oferind şi posibilitatea căutării rapide pentru două degete, cerută in special in punctele de trecere a frontierei.

 "Este un proiect foarte important, un pas inainte in conceptul de modernizare a Poliţiei Romăne. Doar o echipă bine instruită dotată poate să aibă o evidenţă a criminalităţii. Este nevoie să avem aceste dotări la nivelul celor din ţările dezvoltate, pentru că diversificarea actelor criminale imbracă forme variate şi, de aceea, trebuie să fim cu un pas inaintea celor care incalcă legea", a declarat ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David.

Sistemul a fost livrat la inceputul acestui an in cadrul unui proiect ce face parte din modernizarea evidenţei dactiloscopice a cazierului judiciar şI este finanţat de M.I.R.A cu 9,3 milioane euro.

Sistemul Afis Printrak Bis cuprinde 54 de staţii de lucru utilizate la nivelul IGPR. Totodată, s-a realizat conexiunea la sistem a celor 26 de staţii de amprentare electronică in locaţii ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, IGPF şi Autorităţii pentru Străini.

Pănă in prezent, prin cele nouă laboratoare AFIS 2000, au fost identificaţi peste 25.000 de infractori. Numai de la inceputul anului au fost identificate 1.403 persoanecare au comis infracţiuni.

×
Subiecte în articol: observator