x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politicienii merg pe mana israeliana

Politicienii merg pe mana israeliana

05 Apr 2004   •   00:00

Campania electorala romaneasca a inceput deja, dar in Israel. Si asta pentru ca, in premiera, doi strategi israelieni au renuntat la lupta electorala de acasa, pentru a promova, fiecare, candidatul sau roman.

Un post de televiziune si doua ziare importante din Israel mediatizeaza luptele politice de la Bucuresti.

Joi seara, postul de televiziune Channel 10, din Israel, difuza un lung reportaj din Romania. Tema acestuia? Inedita situatie in care se afla doi strategi israelieni de mare calibru, implicati intr-o campanie electorala la 2.000 de kilometri de Tara Sfanta, in Romania. Eyal Arad, omul care l-a adus la putere pe premierul israelian, Ariel Sharon, si Tal Zilberstein, omul care i-a fost consilier lui Ehud Barak, alt premier israelian, dar care s-a implicat si in „fabricarea de presedinti" in SUA, au decis „sa se dueleze" la Bucuresti. Tema suficient de incitanta pentru presa israeliana, care se intreaba, pe buna dreptate, de ce.

„Romania noastra"

A doua zi dupa reportajul de la Channel 10 a venit randul editiei locale din Tel Aviv a cotidianului central Yediot Aharonot sa publice un articol de cinci pagini despre Romania, Eyal, Tal si campaniile electorale ale prezidentiabililor Corneliu Vadim Tudor si Adrian Nastase. Desi nu este inca un candidat oficial la Presedintia Romaniei, premierul roman este prezentat de semnatarul articolului din Yediot Tikshoret, Tzach Spitzen, drept prezidentiabil, ba chiar unul care are in spate o intreaga echipa care lucreaza la imaginea sa si a partidului.

Tzach a petrecut patru zile in Romania, unde s-a intalnit cu analisti, ziaristi si politicieni, pentru a redacta articolul intitulat „Romania e in mainile noastre". Autorul spune ca primele informatii despre eventuala implicare israeliana in campania electorala de la noi an au fost publicate de Jurnalul National, anul trecut, la inceputul lunii iunie. „La inceput nimeni nu a crezut in articolele pe care le-a publicat Jurnalul", spune un ziarist roman, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „O data cu trecerea timpului, s-a inteles ca acesta este adevarul si mass-media romanesti s-au trezit", noteaza ziaristul israelian, care publica ample citate din interviul in exclusivitate pentru presa romana acordat Jurnalului National de catre consilierul de campanie al liderului PRM, Eyal Arad.

Sa spui ca strategi de calibrul lui Tal Zilberstein si Eyal Arad au venit in Romania doar pentru a castiga bani e prea simplu. De la aceasta idee a pornit si autorul articolului, care s-a lovit la Bucuresti si de numeroasele zvonuri privind asa-zise conspiratii menite a inclina balanta electorala spre una sau alta dintre tabere. Spitzen a aflat, astfel, la Bucuresti, ca despre Arad se spune ca a venit cu mandat special sa-i taie craca de sub picioare lui Vadim. Adversarul sau, Zilberstein, respinge banuiala ca Arad ar fi spion al renumitului serviciu secret israelian Mossad, dupa cum reiese din articol. O alta teorie sustine ca Arad ar fi fost platit de oameni de la Cotroceni, ca sa il faca pe Vadim sa piarda.

In culise

Despre „tabara Zilberstein - Nastase", ziaristul israelian a aflat detalii chiar la fata locului, avand ocazia de a participa la intalnirea premierului Nastase cu cei 5.000 de tineri, membri ai PSD, care a avut loc sambata trecuta la Sala Polivalenta de la Bucuresti. Strategia lui Zilberstein este de a-i crea lui Nastase o imagine de politician cat mai apropiat de mase. „Am vazut ca unul dintre lucrurile care trebuie lucrate la Nastase este o legatura intre el si public si este important sa scoatem in evidenta fata umana a lui", spune Zilberstein.

„Vadim vede lumina"

Intr-o editie speciala de Pesach, cotidianul israelian Haaretz dedica azi cinci pagini de ziar celui mai amplu interviu acordat vreodata de liderul PRM presei israeliene, realizat de ziaristul Grig Davidovici, care s-a documentat timp de o saptamana pentru reportajul despre Romania.

„Tudor spune Israelului: Lasati-ma sa iau puterea in Romania, voi fi loial ca un caine" este titlul original al articolului in limba ebraica, preluat partial si de editia de Internet, in engleza, a cotidianului israelian, sub titlul „Vadim vede lumina".

„Cand iau o decizie sunt loial ca un caine", spune Vadim in interviu, adresandu-se retoric Israelului: „N-ai nevoie de un prieten la putere? In orice caz voi ajunge la putere. Lasa-ma sa ajung la putere". In acelasi interviu, Vadim isi exprima increderea in abilitatea evreilor, a Israelului si Statelor Unite de a influenta rezultatul alegerilor. „Nu va dati seama ce putere aveti sau poate nu e prea bine sa spuneti asta, ca sa nu dati apa la moara sentimentelor antisemite din Vestul Europei", declara el pentru Haaretz. Tot aici, liderul PRM promite numirea unui prim-ministru „acceptat de Vest" si apararea intereselor israeliene si americane in Romania.
Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: observator romania vadim israelian