x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţie în zbor, cu "Şoimi" şi elicoptere

Poliţie în zbor, cu "Şoimi" şi elicoptere

de Razvan Belciuganu    |    07 Mai 2010   •   00:00
Poliţie în zbor, cu "Şoimi" şi elicoptere

Ridicarea aeronavelor amintite în misiuni de tip Poliţie Aeriană se face sub comandă naţională şi numai la ordin. Decizia a fost luată la nivelul MApN ca urmare a creşterii numărului zborurilor în spaţiul României cu aeronave civile ale căror performanţe tehnice sunt inferioare supersonicelor MIG 21 LANCER.

Acestea au fost până în prezent singurele avioane militare care executau Serviciul de luptă - Poliţie Aeriană. Responsabilii MApN au apreciat că avioanele IAR 99 ŞOIM şi IAR 330 SOCAT pot combate potenţialele ameninţări aeriene care evoluează la viteze şi înălţimi mici, iar intrarea în Serviciul de Luptă - Poliţie Aeriană a respectivelor aparate de zbor nu va avea un impact semnificativ asupra resurselor financiare, materiale şi umane. În acest sens, Forţele Aeriene vizează executarea zborurilor doar cu piloţi care au un nivel de pregătire corespunzător pentru acest tip de misiune. Soluţia adoptată de MApN este aplicată şi de alte Forţe Aeriene din ţările membre NATO şi se consideră că ea creşte nivelul securităţii aeriene.

Serviciul de Luptă - Poliţie Aeriană are ca misiune asigurarea integrităţii spaţiului aerian naţional şi, implicit, al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi intervenţia împotriva aeronavelor care nu respectă regimul de zbor şi utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

×
Subiecte în articol: observator mapn elicoptere politie aeriana