Anchetatorii polonezi au trimis rudelor lui Claudiu Crulic, românul
mort într-o închisoare din Polonia, o hotărâre în care îi disculpă pe
cei care l-au anchetat pentru furt.
Anchetatorii polonezi au trimis rudelor lui Claudiu Crulic, românul mort într-o închisoare din Polonia, o hotărâre în care îi disculpă pe cei care l-au anchetat pentru furt.
Ghidul agenţiei de turism cu care a mers Crulic în Italia, în momentul în care se presupune că fura un portofel în Polonia, n-a fost de găsit, traducătorul venea rar la proces, iar actele nu puteau fi validate, Claudiu Crulic nu s-a plâns de nici o durere, cât timp a stat în puşcăria din Polonia ba, mai mult, a fost hrănit cu lichide îndulcite şi mâncare consistentă chiar în perioada când era în greva foamei. Acestea sunt concluziile "Hotărârii cu privire la achitarea investigaţiei”, întocmită de procurorul polonez Anna Tolka.
Hotărârea îi disculpă pe cei care l-au anchetat pe Crulic sub acuzaţia că a furat portofelul unui judecător. Procurorul care i-a prelungit mandatul de arestare, o dată la trei luni, a declarat că românul nu s-a plâns niciodată de vreo durere. Ghidul agenţiei de turism cu care Crulic era în Italia în momentul în care se presupune că fura portofelul în Cracovia a fost de negăsit, pentru autorităţile poloneze. Mai mult, s-a considerat că atât eventualele mărturii ale ghidului, cât şi ale gazdei la care stătea Crulic în Polonia ar fi fost "nevalabile”, din cauza existenţei unei legături de rudenie între ei şi român (lucru fals). Nici poliţia de frontieră nu l-a putut ajuta pe Crulic pentru că "nu deţine evidenţa tuturor persoanelor care au trecut graniţa”.
În concluziile polonezilor se mai spune că românul a decedat din cauza "pneumoniei şi miocarditei la o persoană cu disfuncţia măduvei osoase” şi că moartea lui a fost "neintenţională”, disculpându-i pe cei de la penitenciarul în care a fost închis.
Hotărârea mai arată că, până la 14 ianuarie 2008, Tribunalul nu şi-a dat acordul pentru hrănirea artificială forţată a lui Crulic.
Decizia de achitarea a investigaţiei a fost trimisă la fostul domiciliu a lui Crulic de la Dorohoi, o casă nelocuită de câteva luni, pentru că părinţii sunt plecaţi în Italia. Carmen Crăcană, verişoara lui Claudiu Crulic, la care au ajuns, într-un final, hotărârea, este acum disperată. Actele au fost preluate de un unchi care mai îngrijeşte de casa părinţilor lui Crulic şi au ajuns la ea când era prea târziu să mai facă chiar şi o plângere (termenul era de şapte zile de la primirea actelor).
Claudiu Crulic a murit la 18 ianuarie 2008, într-un spital-penitenciar din Polonia. Ajunsese la 27 de kilograme protestând prin greva foamei împotriva închiderii sale pentru o faptă pe care nu o comisese. Scandalul provocat de moartea românului a dus la demisia Ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu.
Citește pe Antena3.ro