Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că staţiile automate care măsoară calitatea aerului în oraş au semnalat, în perioada 1-6 februarie, un nivel mai mare al poluanţilor de genul dioxidului de sulf, de azot şi monoxidului de carbon, dar că acesta nu a depăşit valorile maxim admise de legislaţie. “Poluarea sesizată a fost influenţată în primul rând, de condiţiile meteo nefavorabile care nu au permis dispersia poluanţilor în atmosferă, contribuind la acest fenomen atât agenţii economici prin activitatea lor, cât şi încălzirea locuinţelor”, se mai arată în comunicatul semnat de Ovidiu Dăescu, directorul executiv al Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, care vine cumva să liniştească populaţia intrată în panică după ce zăpada căzută săptămâna trecută s-a făcut gri peste noapte.
Totuşi, din cauza nivelului crescut din ultimele zile ale concentraţiilor pulberilor sedimentabile în atmosfera municipiului Oradea, Direcţia de Sănătate Publică Bihor precizează că acestea acţionează la nivelul căilor respiratorii care, deşi prezintă mecanisme de protecţie faţă de efectele nocive ale poluanţilor (mucus, epitelii ciliate etc.), pot fi afectate de inflamaţii: rinite, faringite, laringite, bronşite sau alveolite. Dacă acţiunea poluantului este de lungă durată, pot apărea afecţiuni cronice ca brohopneumopatia cronică nespecifică. Atât efectele imediate, cât şi cele de lungă durată, sunt dependente de concentraţia poluantului atmosferic şi perioada de expunere la acest poluant, susţine dr. Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor, care recomandă categoriile de risc (copii, bătrâni etc.), dar şi instituţiilor şcolare, să evite să stea afară foarte mult timp.
Noroc că vremea s-a mai încălzit, iar zăpada stă să se topească, astfel că – măcar la nivel olfactiv – orădenii nu mai trebuie să intre în panică….