x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poluarea, factor de risc maxim pentru români!

Poluarea, factor de risc maxim pentru români!

12 Mar 2019   •   19:55
Poluarea, factor de risc maxim pentru români!

Anul 2009 a punctat o premieră în istoria omenirii. Mai mult de jumătate din populaţia lumii trăia în oraşe, iar până în 2050, aproape 70% dintre oameni va alege să trăiască în mediul urban. Iar reversul medaliei este, evident, poluarea.

Bucureştiul  este pe locul 5 în rândul capitalelor cu cel mai aglomerat trafic din lume. De la autorităţi, organizaţii şi până la fiecare persoană în parte, toţi putem face ceva ca să respirăm un aer mai curat.

Cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.

În luna octombrie a anului trecut, Organizația Meteorologică Mondială a atras un semnal de alarmă și a anunțat că poluarea a atins un nivel record în 2016. De altfel, potrivit unui raport, una din șase morți a fost cauzată de poluare, în 2015. 

O singură maşină diesel emite pe intreaga ei durată de viaţa cu 3,65 tone mai mult dioxid de carbon decât o maşină echivalentă cu motor pe benzină. După modelul altor capitale europene, a fost iniţiat un proiect de hotărâre conform căruia, începând cu data de 15 martie 2019, în centrul Bucureştiului se va interzice circulaţia autovehiculelor care sunt încadrate în clasa de poluare 1 şi 2 sau care nu sunt încadrate în nicio clasă de poluare.   

„Soluţii ar fi să existe parcări la marginea oraşului, să existe transport în comun, să existe zone de emisii reduse. Până la urmă şi stilul de condus este foarte important pentru că dacă te grăbeşti în oraş şi dacă nu îţi duci maşina la service, nu ţi-o repari la timp, nu îi umfli cauciurcurile, asta consumă mai mult şi se răsfrânge asupra noastră, a tuturor.”, spune Mihai Stoica. 

În ultima perioada s-a acordat o tot mai mare atenţie surselor de energie regenerabilă şi efectelor pe care acestea le au asupra vieţii noastre. Tocmai în acest sens, şi în România, s-au acordat ajutoare financiare pentru montarea unor dispozitive care funcţionează cu ajutorul acestui tip de energie. De exemplu, Alba Iulia este singura localitate din România, şi printre puţinele din Europa, care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile.

Pentru că ne petrecem foarte mult timp la serviciu, la şcoală sau în casă, monitorizarea aerului din interior a devenit o prioritate şi o provocare pentru mediul ştiinţific. Nivelul poluanţilor de interior este de 2 până la 5 ori mai mare decât în aerul de exterior, aşa că sunt necesare măcar câteva soluţii simple.

Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvolta un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem. 

×