Guvernul a dat ieri undă verde pomenilor electorale. Pensiile vor fi mărite de la 1 octombrie, iar profesorii vor încasa salarii majorate tot de la această dată, şi nu de la 1 noiembrie, aşa cum anunţase marţi seară premierul Tăriceanu.
Guvernul a dat ieri undă verde pomenilor electorale. Pensiile vor fi mărite de la 1 octombrie, iar profesorii vor încasa salarii majorate tot de la această dată, şi nu de la 1 noiembrie, aşa cum anunţase marţi seară premierul Tăriceanu.
Executivul a făcut ieri rectificarea în privinţa creşterii salariilor pentru profesori, spunînd că a fost vorba de o declaraţie eronată a premierului, după întîlnirea de marţi seara cu liderii PSD, de la Palatul Victoria. “Majorarea salariilor profesorilor se va derula conform negocierilor care au avut loc cu sindicatele, şi anume respectîndu-se cele două etape de majorare stabilite – 1 aprilie 2008 şi 1 octombrie 2008. Din păcate, dintr-o eroare, termenul a fost comunicat 1 noiembrie. Data majorării rămîne însă aşa cum a fost stabilită cu sindicatele, respectiv 1 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Camelia Spătaru, corectîndu-l astfel pe premier la distanţă de două zile de la eroarea făcută. Atunci, Tăriceanu spunea că salariile profesorilor vor fi majorate cu 9% începînd de la 1 noiembrie, deşi înainte cu cîteva minute liderul PSD, Mircea Geoană, invocase data de 1 octombrie. “În acest moment, Guvernul poate să asigure la 1 octombrie o creştere de 10% a salariilor. Vom continua să facem toate presiunile politice necesare pentru ca salariile profesorilor să crească accelerat într-o situaţie de etapizare”, declara Geoană, adăugînd că rămîne în divergenţă solicitarea PSD de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, lucru prevăzut în moţiunea simplă pe educaţie, adoptată marţi de Camera Deputaţilor.
AMENINŢĂRI
În legătură cu această majorare de 50%, a ieşit ieri la rampă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), aceasta ameninţînd că în a doua parte a săptămînii viitoare va picheta sediul Guvernului, iar apoi va organiza un marş de amploare în Capitală, dacă Executivul nu va respecta ordonanţa de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. Preşedintele Federaţiei, Aurel Cornel, a spus că membrii Consiliului Director al federaţiei au hotărît să treacă la proteste, fiind nemulţumiţi de atitudinea Guvernului, “care nu-şi respectă promisiunile luate”. “Îi mai lăsăm o săptămînă ca să poată reveni asupra Ordonanţei 15, apoi trecem la acţiuni de protest, începînd cu pichetarea sediului Executivului, apoi cu un miting şi un marş de amploare în Capitală”, a declarat Aurel Cornea pentru Mediafax. Şi preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat că federaţia pe care o reprezintă pregăteşte acţiuni de protest.Punctul de pensie de la 581,3 la 697,4 lei Programată iniţial pentru 1 ianuarie 2009, actuala mărire a pensiilor a fost devansată iniţial cu două luni, la 1 noiembrie. Ministrul Muncii Paul Păcuraru anunţase încă din primăvară că “încasările record” la bugetul asigurărilor sociale ar putea permite majorarea în avans a punctului de pensie. Odată cu apropierea alegerilor, această posibilitate a devenit o certitudine şi, la sfîrşitul lui iulie 2008, Păcuraru declara că punctul de pensie va creşte la 19,9%, de la 581,3 la 697,4 de lei, o valoare reprezentînd 45% din salariul mediu brut pe economie estimat pentru acest an. În această săptămînă, la presiunea PSD, majorarea s-a mutat la 1 octombrie. Devansarea nu este acoperită, însă, de bugetul asigurărilor sociale, fiind nevoie de transferul a 1.370 de milioane de lei de la bugetul de stat, bani care, susţine Păcuraru, erau prevăzuţi încă din 2007 în legea bugetului. Pensiile se vor majora şi de la 1 ianuarie 2009, în funcţie de valoarea estimată pentru anul viitor a salariului mediu brut, deoarece punctul de pensie trebuie să reprezinte, potrivit Legii 250/2007, 45% din acest salariu.
Citește pe Antena3.ro