x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta apreciază că programul Prima Maşină va avea acelaşi succes ca şi programul Prima Casă

Ponta apreciază că programul Prima Maşină va avea acelaşi succes ca şi programul Prima Casă

06 Oct 2014   •   19:12
Ponta apreciază că programul Prima Maşină va avea acelaşi succes ca şi programul Prima Casă
Sursa foto: Ponta apreciază că programul Prima Maşină va avea acelaşi succes ca şi programul Prima Casă

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că doreşte ca programul Prima Maşină să aibă acelaşi succes ca şi programul Prima Casă şi a afirmat că un efect aşteptat de Guvern îl reprezintă accesul mai uşor al tinerilor la credit.

"Probabil că atât producătorii, cât şi importatorii şi cei prezenţi astăzi aici ne vor spune şi astăzi şi mâine, deşi ştiu că a fost o consultare, dacă acest program, dincolo de faptul că arată foarte bine în prezentare, dacă şi în practică va produce efectele pe care ni le dorim. Şi efectele pe care ni le dorim şi cele pe care le-am urmărit şi cu Programul Prima Casă, un program atât de succes, încât la ultima rectificare am mai alocat încă 700 de milioane (de lei - n.r.). Se pare că nu ajung. Se pare că şi aceştia, deja, s-au epuizat. Mi-aş dori să se întâmple la fel şi cu Programul Prima Maşină', a declarat premierul luni la Ministerul Economiei la prezentarea programului Prima Maşină.

Victor Ponta a explicat că un efect aşteptat de Guvern îl reprezintă 'în primul rând un acces mai uşor al tinerilor la credit'.

"Ştiţi foarte bine, piaţa bancară a devenit în ultimii ani mult mai exigentă şi mult mai greu de accesat decât în mod tradiţional, în special de către tineri. În al doilea rând, atâta timp cât se aplică doar la maşinile noi, asta înseamnă maşinile puţin poluante. Ceea ce cred că este extrem de important, pentru că sigur în România există încă şi va mai exista probabil o semnificativă piaţă de maşini second-hand. Eu îmi doresc să încurajăm prin toate căile pe care apartenenţa noastră la UE ni le permite, să încurajăm achiziţia de maşini noi nepoluante", a declarat premierul.

Ponta a adăugat că, pe de altă parte, prin programul Prima Maşină vor putea fi achiziţionate autoturisme cu o valoare medie spre scăzută.

"S-a pus problema dacă finanţăm orice fel de maşină. Şi opinia noastră a fost că prin acest procedeu special finanţăm totuşi o maşină medie, nu maşini din gama de lux pe care cei care şi le doresc au şi posibilitatea şi bonitatea necesară cerută de bancă. Ne adresăm unui segment cu venituri mai reduse care, sigur, nu vrea, dincolo de cei 50.000 de lei, nu vrea să-şi cumpere o maşină de 200.000 de lei sau de 300.000 de lei. Acesta a fost scopul programului. Iar, în al treilea rând, din nou în limitele pe care ni le permite apartenenţa noastră la UE, dacă putem să stimulăm producţia locală de autoturisme, o facem. Nu vreau să apară acest conflict între producătorii locali şi importatori. Evident că nu putem face niciun fel de discriminare, dar nici nu vreau să-mi ascund preferinţa pentru producătorii naţionali, preferinţă pe care mi-o manifest inclusiv utilizând eu însumi o maşină fabricată în România', a afirmat premierul.

Victor Ponta a precizat că Programul Prima Maşină ar urma să fie aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare şi să intre în vigoare cu începere de la 1 noiembrie 2014. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: prima masina