x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: Avem nevoie de un moment de linişte şi decenţă, în care să arătăm respect memoriei victimelor Holocaustului

Ponta: Avem nevoie de un moment de linişte şi decenţă, în care să arătăm respect memoriei victimelor Holocaustului

09 Oct 2014   •   10:39
Ponta: Avem nevoie de un moment de linişte şi decenţă, în care să arătăm respect memoriei victimelor Holocaustului

De Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, România aduce un omagiu memoriei vieţilor nevinovate care au fost pierdute în acea perioadă întunecată, afirmă premierul Victor Ponta, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook

"Peste 70 de ani ne despart de momentul când autorităţile din România au greşit fundamental faţă de umanitate şi au scris una dintre cele mai tragice pagini din istoria acestei ţări. De Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, România aduce un omagiu memoriei vieţilor nevinovate care au fost pierdute în acea perioadă întunecată. Atrocităţile comise de un regim opresiv şi distructiv în timpul celui de-al doilea Război Mondial au lăsat o cicatrice adâncă în memoria noastră naţională, dar astăzi avem obligaţia ca stat de a ne asuma aceasta culpă tulburătoare", a scris premierul pe Facebook.

Victor Ponta adaugă că este 'datoria noastra morală de a face tot ce ne stă în putere pentru ca această tragedie să nu fie uitată niciodată'.

"Lecţia pe care trebuie să o oferim generaţiilor viitoare este cea a responsabilităţii: de a lupta pentru democraţie, de a combate extremismul, de a trăi purtând în suflete valorile toleranţei, diversităţii şi libertăţii. Avem nevoie acum de un moment de linişte şi decenţă, în care să arătăm respect memoriei victimelor Holocaustului", conchide premierul.

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria.

×