x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta face echilibristică între Bruxelles şi majoritatea sa parlamentară, crede presa străină

Ponta face echilibristică între Bruxelles şi majoritatea sa parlamentară, crede presa străină

de Istvan Deak    |    17 Iul 2012   •   19:51
Ponta face echilibristică între Bruxelles şi majoritatea sa parlamentară, crede presa străină

Presa straina ramane cu ochii pe situatia de la noi, cele mai importante publicatii din Austria, Germania, Franta si din alte tari relatand zilnic despre criza politica din Romania, iar editorialistii comentand lupta pentru putere de la Bucuresti.

Pentru jurnalistii de la cotidianul francez La Croix, premierul roman face echilibristica, Victor Ponta incercand sa ii linisteasca pe europenii din ce in ce mai preocupati de situatia din tara noastra, dar si pe cei din majoritatea sa parlamentara. "Dar Bruxelles-ul are argumente importante care sa apese pe deciziile luate la Bucuresti. Membra a UE din 2007, Romania este inca sub supraveghere in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a sistemului sau judiciar, al carui raport semestrial va fi prezentat miercuri. Aderarea la Spatiul Schengen a fost deja amanata de mai multe ori, ea insasi fiind un mijloc de preseiune asupra Bucurestiului', comenteaza La Croix.

Postul de radio Deutsche Welle noteaza, in pagina sa, ca "Traian Basescu ar fi vrut crearea Statelor Unite ale Europei. Dar actiunile adversarilor sai ar putea ajunge sa scoata Romania din aceste 'State'', intr-un articol intitulat "Romania si riscul expulzarii'. "Avertismentele UE sunt cat se poate de binevenite. Dar e greu de crezut ca vor fi suficiente. Dimpotriva, modul in care unii responsabili au continuat si dupa promisiunile lui Ponta de la Bruxelles sa trateze derularea referendumului si a campaniei electorale dupa cum li se pare mai convenabil e de natura sa reaprinda focul ingrijorarii.

Or, data fiind aceasta situatie, Romania se gaseste in mare pericol pe plan european. In chestiune nu e doar amanarea accesului la Schengen ori intrarea in vigoare a articolului 7 al Tratatului European, care stipuleaza ridicarea dreptului de vot al unui stat care incalca flagrant normele si valorile europene. E vorba de faptul ca Romania sporeste masiv problemele politice de la periferia Uniunii Europene, adaugand noi si serioase dureri de cap celor iscate Batranului Continent de ungurii, grecii si slovacii din interior si de ucrainenii situati la rasarit de granitele comunitare. In aceste conditii n-ar fi cu totul improbabil ca unele state-cheie ale Europei sa ia in considerare crearea unei noi Comunitati, in care aceste tari-problema sa nu mai fie incluse. Uniunea Europeana ar putea fi lasata sa moara pasnic, fara mari convulsii. Si s-ar putea crea o noua Uniune, din care tari ca Romania sa nu mai faca parte', avertizeaza Deutsche Welle.

Cotidianul german Der Spiegel scrie ca democrat-liberalii sunt la fel de vinovati pentru criza politica din Romania, intr-un articol intitulat "Lupta pentru putere a clicilor corupte'. Jurnalistul Keno Verseck citeaza parerea mai multor experti din Romania si concluzioneaza astfel:'Evident ca intre democrat-liberalii lui Basescu se afla multi politicieni banuiti de coruptie. Insusi Basescu ar putea sa fie invinuit in cazul in care va fi destituit, pentru afaceri imobiliare ilegale si o contributie nelaclarificata la privatizarea unei parti a flotei romane la inceputul anilor '90'.

In Germania, Thomas Roser continua un adevarat tur de forta in relatarea mitingului pro-Basescu de la Cluj. Fata de articolul semnat de acelasi autor in Die Presse, acum Roser citeaza, in Die Welt si Berliner Morgenpost (articol preluat si de yahoo.de) si pareri ale persoanelor nemultumite de regimul Basescu. "Socialistii sunt catalogati pe nedrept drept singurii vinovati pentru starea trista a politicii interne. Schimbarile legislative din mandatul lui Basescu nu au nici o legatura cu democratia. Ce face actualul Guvern acum, a facut Basesescu insusi inainte', spune jurnalistul roman Ino Ardelean in Die Welt.

Roser adauga doua reactii din piata, una pro, alta contra. "'Merkel, opriti dezastrul' – scrie in germana pe un banner din Piata Lucian Blaga. Interventia internationala in favoarea presedintelui Basescu este tratata cu o intelegere limitata', scrie Roser. "UE ar trebui sa acorde romanilor drepturi egale, in schimb, ei ignora legea. N-a venit nimeni aici sa vada cine minte si cine spune adevarul', spune pensionarul Gavrila. "Fondurile europene au curs in buzunarele politicienilor PDL si in cele ale prietenilor lui Basescu', considera un alt pensionar, Teodor Bogatean, care il numeste printre beneficiari pe fostul primar al Clujului, Sorin Apostu (PDL). "Ramane Basescu presedinte, tara se va scufunda in neant', mai scrie Die Welt.

Cotidianul austriac Die Presse prezinta in editia online doua articole intitulate "Incalca Romania promisiunile fata de UE? In lupta pentru putere dintre premierul Ponta si presedintele Basescu, Guvernul de la Bucuresti planuieste noi schimbari legislative' si "Bruxelles-ul isi pierde rabdarea cu Romania. Premierul Ponta se tine de planul sau agresiv de a-l destitui pe presedintele Basescu'. Ambele articole comenteaza relatia Romaniei cu Comisia Europeana si tentativa de a oficializa referendumul pe parcursul a doua zile de vot.

Editorialistii cotidianului austriac Der Standard continua atacurile la adresa premierului Victor Ponta. "Premierul de Teflon, care guverneaza prin ordonante de urgenta. Dubiile ii sunt complet straine. Suspendarea lui Traian Basescu i-a provocat un zambet triumfator premierului Victor Ponta, desi jumatate din Europa era deja consternata ca politicianul social-democrat a nesocotit statul de drept si si-a plasat prietenii din partid in institutiile publice, eliminand concurenta precum un erou din filmele de actiune. Chiar si acum, cand la Bruxelles se vorbeste despre retragerea dreptului de vot al Romaniei, premierul inca mai crede ca este victima unei campanii de denigrare din partea rivalilor politici. Grija pentru standardele politico-democratice nu il preocupa pe Ponta', scrie Adelheid Wolfl, care continua cu o descriere ampla a carierei politice a premierului.

Paul Lendvai considera in editorialul sau intitulat "Social-democrati indoielnici' ca etichetele de "stanga' si "dreapta' sunt de multe ori inselatoare chiar si la 20 de ani de la caderea comunismului.

Dupa o incursiune in situatia din Polonia, Lendvai isi indreapta atentia si catre Romania. "Este Victor Ponta, care s-a instalat in fruntea coalitiei guvernamentale cu ajutorul traseistilor democrat-liberal si vrea sa il dea jos pe Basescu cu orice mijloace si sa controleze institutiile statului, un politician social-democrat asemenea lui Helmut Schmidt sau Bruno Kreisky? Sau este doar un politician de stanga care oricare altul din Romania, Slovacia sau Serbia, care ingradeste si ignora drepturile numeroasei minoritati maghiare? Evident ca nu trebuie sa credem ca ceilalti politicieni si partidele lor au devenit convervatori si liberali la 20 de ani dupa caderea comunismului, doar fiindca asta e denumirea lor. Etichetele din schema stanga-dreapta nu doar in Romania, ci si in Ungaria, Slovacia, Cehia sau Serbia sunt inselatoare', considera Lendvai.

Wiener Zeitung se intreaba:'Uniunea Europeana, familie sau apartament la comun?' "In cadrul UE se vorbeste despre lipsa de structura: moneda euro a fost introdusa, dar uniunea politica nu a fost inca realizata. Principiul unanimitatii permite unor state ca Irlanda sa aduca intreaga Uniune Europeana intr-un punct mort. Si chiar daca UE dispune de posibilitati vaste de sanctionare a statelor in curs de aderare, are foarte putine impotriva statelor deja membre. Acest lucru este vizibil si in cazul Romaniei, unde seful Guvernului incalca fara jena statul de drept', acuza Wiener Zeitung intr-un articol dedicat problemelor cu care se confrunta UE.

Italianul Il Piccolo considera ca "tot mai izolat, Bucurestiul reactioneaza fata de dictatele europene si nu ii convine sa fie bolnavul grav al Europei si daca va insista sa duca o politica de confruntare, UE ar putea pune in practica avertismentele la adresa Romaniei.

De la Atena, To Vima scrie ca "Romania revendica cu pretentii de la Ungaria titlul de 'oaia neagra' a Europei, care a determinat Germania sa tune si sa fulgere impotriva ei atunci cand premierul Victor Ponta a 'pus la cale' proceduri parlamentare si judiciare pentru inlaturarea presedintelui Traian Basescu - un preferat al cancelarului german Angela Merkel, dar nepopular in Romania, dupa ce el insusi a impus in 2010 unul dintre cele mai dure si mai nimicitoare programe de austeritate din Europa, la recomandarea UE si a FMI."

Chicago Tribune si Les Echos se opresc asupra amanarii vizitei delegatiei FMI si UE la Bucuresti pana dupa referendumul din 29 iulie, subliniind in acelasi timp ca liderii europeni l-au criticat pe premier ca nu a asigurat protectia statului de drept si a institutiilor democratice.
Cotidianul spaniol El Pais considera ca decizia celor doua institutii internationale confirma paralizia in care se afla Romania.

×