x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta, pentru Die Presse: "Vreau un preşedinte ca în Austria"

Ponta, pentru Die Presse: "Vreau un preşedinte ca în Austria"

de Istvan Deak    |    08 Sep 2012   •   21:00
Ponta, pentru Die Presse: "Vreau un preşedinte ca în Austria"

Premierul Romaniei, Victor Ponta, declara intr-un interviu aparut in editia de duminica a cotidianului austriac Die Presse ca obiectivul Cabinetului sau este reformarea Constitutiei. Ponta marturiseste jurnalistului Michael Laczynski ca si-ar dori ca Romania sa aiba parte de un sef de stat precum cel din Austria. "Ponta bate in retragere. Premierul Romaniei recunoaste ca a pierdut lupta cu presedintele Basescu, insa isi propune un obiectiv nou: reformarea Constitutiei. Mandatul lui Ponta a fost dominat de lupta pentru putere cu presedintele Traian Basescu. Premierul a fost investit in luna mai. Acum suntem in septembrie si Basescu este inca presedinte, mai mult, a mai castigat cateva puncte de simpatie. Putem vorbi de patru luni risipite degeaba?", se intreaba Laczynski. "Am platit un pret politic adecvat. Insa motiunea de suspendare a presedintelui nu a fost singurul episod marcant al mandatului meu. Am fost instalat in luna mai la carma unui Guvern de tranzitie si totusi am reusit suficiente realizari. Daca alegatorii nostri ne vor sustine in continuare, vom vedea la alegerile parlamentare programate in data de 9 decembrie. Ultimele sondaje ma fac sa fiu optimist", sustine Ponta.

"Sunt politician, nu tehnocrat"

Prim-ministrul roman considera ca alegerile locale din iunie au fost un semnal dat de alegatori ca nu sunt dispusi sa astepte o schimbare pana la alegerile parlamentare. El dezaproba ipoteza ca un premier de tranzitie ar trebui sa se limiteze la pregatirea alegerilor in detrimentul unor initiative de destituire a presedintelui. "Eu nu sunt tehnocrat, ci politician. Fiecare alegator care ne-a dat un vot de incredere la alegerile locale din iunie si-a exprimat dorinta de a avea loc o schimbare inaintea alegerilor parlamentare. Ei au dorit ca noi sa actionam imediat. Alegerile locale ne-au legitimat, chiar daca in perioada mai-iunie ne-am purtat ca niste adevarati tehnocrati. Alegerile locale au fost un semnal clar, asa cum s-a intamplat de fiecare data de la caderea comunismului. Rezultatele de la locale si parlamentare sunt puternic corelate. Alegatorii ne-au transmis mesajul: 'Nu mai asteptati toamna, actionati acum!'. Poate ma insel, insa asta se va dovedi in data de 9 decembrie. Toate sondajele indica o majoritate absoluta pentru USL in noul Guvern si un PDL, partidul lui Basescu, in opozitie cu aproximativ 20%", explica Ponta.

Invata din greseli

Premierul pune esecul de la referendum pe seama atmosferei create de oamenii presedintelui pe plan international. "Presedintele a reusit sa isi mobilizeze tabara. In acelasi timp el a radicalizat alegatorii nostri. Ca premier am fost in miezul evenimentelor si am primit destule critici din partea sustinatorilor nostri ca as fi prea moale, ca as accepta fara reactie indicatiile Comisiei Europene si ca nu am actionat impotriva anumitor decizii judecatoresti. Cu siguranta trebuie sa invat din aceasta criza. Evident ca am facut greseli. Nu sunt perfect. Dar cat timp pot sa invat din greselile mele, cred ca exista speranta. Am inteles acum ca viteza cu care s-au desfasurat evenimentele a fost ingrijoratoare. Ceea ce pentru noi parea logic si legitim, era perceput diferit in afara granitelor Romaniei. Am fost criticati pentru ordonantele de urgenta, in mod corect. Pe de alta parte, fosta guvernare a adoptat in 2011 nu mai putin de 140 de ordonante de urgenta si nimeni din strainatate nu s-a aratat ingrijorat atunci. A fost o greseala ca nu am explicat suficient de clar si ar fi trebuit sa alocam mai mult timp pentru asta", marturiseste Ponta.

"Am avut un PR slab, dar am respectat Constitutia"

Acuzat ca activitatea internationala a Cabinetului a fost un dezastru care a cauzat o inrautatire a imaginii Romaniei intr-o perioada atat de scurta, incat doar Ungaria lui Viktor Orban se poate lauda cu o asemenea contraperformanta, Ponta a replicat: "Intr-adevar PR-ul nostru a fost foarte slab, insa spre deosebire de Ungaria exista doua mari diferente. In primul rand, eu consider ca noi am respectat Constitutia. In al doilea rand, Basescu si prietenii lui au facut un PR excelent. Au inteles ca pe plan intern nu au nici o sansa, in conditiile in care 88% dintre alegatori au votat pentru debarcarea lui Basescu. Astfel au inceput sa faca atmosfera in strainatate si le-a reusit. Cand spun asta nu ma refer la atitudinea domnului Barroso, care a fost una corecta si echilibrata. M-a deranjat reactia comisarului european Viviane Reding pe tema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Acest aspect nu lezeaza doar Guvernul, ci si intreaga Romanie. Nu sunt dezamagit de pozitia liderului socialistilor europeni, Hannes Swoboda. El este un prieten al Romaniei si al partidului meu. Declaratiile sale le-am perceput ca pe un semnal de alarma ca trebuie sa comunicam mai bine."

"Vreau un presedinte care sa ne reprezinte"

Premierul considera ca anul 2013 este ideal pentru a reforma Constitutia si spera ca Romania sa aiba parte de un presedinte care sa se limiteze doar la a reprezenta tara. "Pana la alegerile parlamentare vreau sa ma ocup doar de probleme de guvernare. Daca in data de 9 decembrie vom primi un mandat pentru urmatorii patru ani, atunci vom demara agenda reformelor. 2013 este anul ideal pentru o reforma a Constitutiei. Din criza actuala am invatat ca actuala Constitutie ofera posibilitati limitate de solutionare a unui astfel de conflict. Cred ca ar trebui sa invatam multe din situatia existenta in Austria. La fel ca in Romania, presedintele e ales direct de populatie. O alta similitudine este faptul ca Guvernul raspunde doar in fata Parlamentului nu si in fata presedintelui. Imi doresc un presedinte ca in Austria, care sa se limiteze la simpla reprezentare a tarii si sa lase guvernarea in sarcina Guvernului. Devine o situatie problematica daca presedintele intervine in procesul de guvernare si, din aceasta perspectiva, Basescu are o personalitate puternica. Tocmai de aceea anul 2013 este ideal. Mandatul lui Basescu se incheie in 2014, astfel ca reforma nu ar fi indreptata impotriva sa. Succesorul in fotoliul prezidential trebuie sa inteleaga ca rolul sau nu este
"Vreau un presedinte care sa ne reprezinte"sa intervina in munca Guvernului, ci doar sa reprezinte tara si sa medieze intre diferitele tabere politice. Exact cum face presedintele Heinz Fischer in Austria".

Finalul interviului aduce din nou in discutie a doua tema preferata a jurnalistilor straini in dezbaterile despre situatia din Romania, dupa cea a presupusei "lovituri de stat": plagiatul. Laczynski incearca sa il puna in dificultate pe Ponta intrebandu-l de ce nu si-a dat demisia in scandalul plagiatului. Raspunsul lui Ponta: "deoarece Comisia de Etica a ajuns la concluzia ca lucrarea mea a respectat legea", nu a fost pe placul jurnalistului care a plusat cu doua cazuri similare: ministrul german Guttenberg si presedintele ungar Schmitt. Premierul roman a ramas pe pozitii. "Este o situatie diferita. In cazul
"Vreau un presedinte care sa ne reprezinte"meu comisia a subliniat clar ca am respectat legislatia si standardele anului 1999", a incheiat Ponta. Din interviul acordat pentru Die Presse si preluat partial de Agentia Austriaca de Presa (APA) si cotidianul austriac Der Standard, autorul Michael Laczynki extrage doua declaratii-cheie ale premierului roman: "Presedintele ar trebui sa lase guvernarea in sarcina Guvernului" si "cat timp invat din greselile mele, exista speranta".

×