x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Port american la Constanta

Port american la Constanta

18 Mai 2004   •   00:00

Pentagonul si-a dat verdictul: crearea bazelor va fi „cea mai mare mutare transoceanica a efectivelor militare de dupa 1945", considera revista americana Jane’s Intelligence Digest.

ANCA ALDEA

SUA au definitivat harta viitoarei retele de baze, aflam din cotidianul sarb Vecernje Novosti, citat de Rador. Cu aproape doua saptamani inainte de Summit-ul NATO de la Istanbul, unde America urmeaza sa anunte oficial masarea trupelor, ziarul dezvaluie planurile SUA.

Noua Europa, mai aproape

Cel putin 400.000 de militari se afla, in prezent, in 135 de tari. Numai in Germania sunt stationati peste 71.000. Jumatate dintre acestia vor fi retrasi si masati in alte regiuni din Europa si, probabil, Asia. Baze noi vor aparea cu siguranta in Bulgaria si Romania, dar „marile manevre" ale Washingtonului includ si alte state est-europene. „Romania planuieste, impreuna cu SUA, crearea unei baze militare la Kogalniceanu si a unui port militar la Constanta, ambele obiective fiind folosite de americani cu ocazia invaziei din Irak", scrie Vecernje Novosti.

O viitoare gazda este si Polonia, cea mai mare tara dintre noile membre UE si NATO. Si Albania, care nu se afla in structurile euro-atlantice, are „toate sansele" sa gazduiasca militari SUA pe termen lung.

Fortarete in zone de conflict

In Uzbekistan, Tadjikistan si Kirgistan, bazele SUA vor fi echipate cu logistica noua, iar trupele din Coreea de Sud si Japonia vor fi restranse cu circa 15.000 de militari. Acesti militari vor ingrosa randurile militarilor din Irak, sustine presa americana.

Uriasele investitii ale SUA dupa razboiul rece sunt justificate, la Washington, si prin necesitatea dezvoltarii unor legaturi politice si militare mai bune cu Europa de Est, Asia Centrala, Africa si Asia de Sud-Est. Unii analisti avertizeaza ca noua strategie, anuntata recent, dar programata in anii ’90, este „inca o dovada a extinderii militare unilaterale si agresive a SUA, care, dupa caderea "imperiului sovietic", a cautat ocuparea spatiilor largi ramase "libere"".

CIA din Sofia

Proaspat intrata in NATO, vecina noastra de la sud are, in opinia ziarului sarb, „toate sansele sa devina principalul centru regional pentru intretinerea si repararea echipamentelor militare americane". Se aminteste, in context, crearea recenta, la Sofia, a Centrului regional pentru dezvoltarea democratica a Europei de Sud-Est, considerat in Vest „sediul CIA si al spionajului american pentru Balcani".
×
Subiecte în articol: observator