x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Portite" de evitare a normelor BNR

"Portite" de evitare a normelor BNR

27 Feb 2004   •   00:00

Bancile comerciale au identificat metode pentru a evita prevederile normelor de creditare a populatiei si acorda in continuare imprumuturi pentru cumpararea de bunuri de consum fara garantii si fara giranti, a declarat ieri presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen. El a spus ca unele banci au gasit anumite solutii, care sunt impotriva spiritului legii. Presedintele Raiffeisen a refuzat sa ofere detalii privind metodele prin care bancile pot acorda finantari pentru cumpararea de bunuri fara avans si girant.

SOLUTII. Potrivit unor surse din piata bancara, cea mai utilizata forma o reprezinta incheierea unei asigurari impotriva riscului de neplata a creditului. Potrivit actualelor norme ale BNR, pentru cumpararea unui bun, clientul trebuie sa depuna un avans de 25% din valoare si trebuie sa prezinte garantii personale sau sa aiba giranti. "In acest caz, o asigurare de risc financiar este considerata garantie personala, iar cumparatorul nu mai trebuie sa aduca avans", au declarat sursele citate.

Desi aproape toate bancile au practicat, inca de anul trecut, asigurarea impotriva riscului financiar, piata se asteapta ca aceasta "portita" de evitare a normelor BNR sa duca la o majorare exponentiala a politelor de garantii si credite. (Mediafax) ... iar cei ce cred ca dracu’ e printre noi sunt cercetati de Procuratura.

×
Subiecte în articol: observator