x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, printre statele care sunt împotriva autorizării porumbului modificat genetic 1507

România, printre statele care sunt împotriva autorizării porumbului modificat genetic 1507

11 Feb 2014   •   17:54
România, printre statele care sunt împotriva autorizării porumbului modificat genetic 1507
Sursa foto: România, printre statele care sunt împotriva autorizării porumbului modificat genetic 1507

România este printre statele care şi-au schimbat poziţia şi au trecut în tabăra celor care au transmis Comisiei Europene că autorizarea porumbului modificat genetic 1507 este inacceptabilă, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul european pentru afaceri europene, Thierry Repentin.

El a precizat în cadrul unui briefing de presă că majoritatea necesară calificată pentru a interzice autorizarea porumbului 1507 era de 260 de voturi în Consiliul de Miniştri, din care s-au obţinut doar 210, deşi o majoritate clară de 19 state s-au pronunţat împotrivă. 'Printre ţările care s-au pronunţat pentru, există state care nu au o mare cultură a porumbului, mă gândesc la Finlanda şi Suedia', a declarat Repentin.

El a calificat drept important faptul că o serie de ţări, printre care a nominalizat România, Irlanda şi Olanda, şi-au schimbat poziţia în acest dosar, trecând în tabăra celor care s-au pronunţat împotriva autorizării porumbului transgenic.

'În problema porumbului transgenic, am observat că România, în reuniunea COREPER de la 5 februarie, nu luase o decizie definitivă. Trebuie să spun că a existat un excelent contact, un dialog foarte bun între guvernul francez şi cel român şi că, măsurând aşteptările opiniei publice europene privind această chestiune, guvernul român a decis să fie alături de cei care au spus Comisiei că nu este acceptabil', a spus ministrul francez al afacerilor europene.

El a ţinut să sublinieze că se bucură că România a fost 'alături de Franţa' în mai multe ocazii în ultimele luni. 'Vreau să citez Directiva privind detaşarea lucrătorilor, iar astăzi votul privind porumbul transgenic. Sunt poate mărturii că România şi Franţa au reînvăţat să lucreze de o manieră foarte apropiată după deplasarea la Bucureşti a lui Jean-Marc Ayrault (premierul francez - n. r.) de anul trecut', a adăugat Thierry Repentin.

CE a anunţat marţi că porumbul 1507, al firmei americane DuPont Pioneer, va fi autorizat pentru a fi cultivat pe teritoriul Uniunii Europene, în ciuda opoziţiei a 19 state membre, întrucât nu a existat o majoritate calificată împotriva acestei decizii.

×
Subiecte în articol: porumb modificat genetic 1507 romania