x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Povestea româncei care vrea să-şi criogeneze copilul de trei ani. "Asta este emanaţia durerii pe care o trăiesc"

Povestea româncei care vrea să-şi criogeneze copilul de trei ani. "Asta este emanaţia durerii pe care o trăiesc"

28 Oct 2011   •   16:43
Povestea româncei care vrea să-şi criogeneze copilul de trei ani. "Asta este emanaţia durerii pe care o trăiesc"

Camelia Marciulescu, mama unui copil al carui creier a fost compromis la nastere, vrea sa-si criogeneze copilul, in varsta de trei ani, in speranta ca in viitor se va inventa un tratament care sa ii vindece fiul.

Mihnea Cristian s-a nascut in februarie 2009, la Spitalul Elias din Capitala, sufocat de cordonul ombilical, dupa cum reiese din fisa medicala. Copilul s-a nascut in moarte clinica din cauza hipoxiei (creierul acestuia nu era alimentat cu oxigen) astfel ca medicii l-au resuscitat timp de 25 de minute pana cand acesta a revenit la viata.

Dupa cinci zile de coma, copilul si-a revenit, insa lipsa de oxigen ii compromisese creierul, astfel incat copilul este practic o "leguma".

Camelia Marciulescu spune ca medicii spitalului Elias au gresit pentru ca nu i-au facut cezariana in timpul nasterii. Tot o greseala a fost si prelungirea procedurilor de resuscitare, in conditiile in care se stia ca creierul copilului va fi compromis din cauza lipsei de oxigen.

"Nu mi s-a facut nicio ecografie dupa ce am intrat in travaliu. Cred ca s-ar fi vazut cordonul, mai ales ca medicul care m-a asistat, doctorul Dan Tutunaru, a observat ca sunt probleme", a povestit Camelia Marciulescu.

"In urma hipoxiei grave suferita la nastere, copilul meu a ramas fara creier. Am avut o sarcina perfect normala, insa travaliul a durat 14 ore, iar nasterea propriu-zisa a fost de 50 de minute. Am avut o dilatatie fortata, am fost strivita pe burta de cinci persoane pana mi-au rupt doua coaste, in locul unei banale ecografii. Ultima monitorizare a batailor cordului fetal indica clar cezariana, avand in vedere ca inima lui numara sub 100 de batai pe minut", a povestit Camelia, care spune ca resuscitarea copilului ar fi trebuit oprita la timp.

"A fost resusciat impotriva protocoalelor medicale. Orice doctor stie ca se compromite creierul dupa o hipoxie lunga sapte minute. Ei l-au resuscitat timp de 25 de minute. L-au resuscitat stiind cum va iesi, doar de teama de a nu se complica cu un caz de moarte infantila. In afara de caca si pipi, nu o sa faca nimic mai mult. Copilul nu simte decat durerea si chinul", spune Camelia.

Mihnea Cristian sufera acum de tetrapareza, spolioza, epilepsie, iar plananul drept s-a oprit din dezvoltare. Copilul nu este constient de ce se intampla in jurul lui, probabil nici nu este constient de sine insusi. In schimb simte durerea, dupa cum a povestit mama lui, in cadrul emisiunii Acces Direct, de la Antena 1.

"De cele mai multe ori are grimase de durere. Nu se manifesta ca alti copii, nu scoate un sunet, nu zambeste, nu-i curge nicio lacrima. Faptul ca acest copil traieste astazi se datoreaza iubirii parintilor si a bunicilor lui. Din cauza contraindicatiilor neurologice, el nu are niciun vaccin facut pana acum. Trebuie apasat cu mana pe abdomen, cand are constipatie, pentru eliberarea fecalelor. Niste oameni, carora nu le-a pasat de soarta mea si a copilului, au provocat aceasta tragedie", a povestit Camelia.

Pentru a-si vindeca fiul, aceasta vrea sa plece in SUA, unde spera sa gaseasca un tratament, fie el si experimental. In ultima instanta, aceasta este dispusa sa criogeneze copilul, in speranta ca un astfel de tratament ar putea fi gasit in viitor.

"Nu ma intereseaza nimic din ce ar putea gandi X, Y sau Z. Nimeni nu e in situatia mea, nimeni nu traieste drama pe care o traiesc eu. Pe mine m-a mobilizat gandul de a-mi salva copilul si a-i da o noua viata. Asta este emanatia durerii pe care o traiesc, a dramei si a disperarii", a spus Camelia.

"M-am interesat si de transplantul de creier. Procedeul ar presupune decapitarea si atasarea altui cap, deci n-ar mai fi copilul meu. In dimineata in care Mihnea a implinit trei ani, primul gand care mi-a incoltit in minte a fost aceasta criogenare".

Camelia este constienta ca criogenarea nu a mai fost facuta pana acum decat in cazul persoanelor decedate, insa spera ca situatia fiului sau va putea schimba regulile din SUA.

"Eu pe 11 decembrie ajung la New York. Voi semnala cazul presei americane si astept, daca se poate si daca cine trebuie aude, o solutie din partea oamenilor de stiinta. In momentul in care vad ca aceasta formula nu functioneaza, eu voi face demersuri catre statul american sa-l criogeneze".

Camelia spune ca nu incearca sa scape de o povara, in felul acesta, ci ca inca mai spera ca situatia fiului sau sa se amelioreze.

"Sunt foarte multe institutii in care poti sa duci copilul si sa-l lasi acolo. Daca as vrea sa scap de el, mi-ar fi foarte usor. N-as alege varianta de a ma duce pana in celalalt capat al lumii, cu sacrificii mari, pentru a scapa de copil. Ma rog la Dumnezeu pentru o minune. Dar minunea trebuie sa o provoci", a spus Camelia, la Acces Direct.

×