x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pozitia parlamentarului sau cum viaţa bate filmul

Pozitia parlamentarului sau cum viaţa bate filmul

de Sebastian S. Eduard    |    24 Sep 2013   •   17:49
Pozitia parlamentarului sau cum viaţa bate filmul

Deputatul Victor Cristea crede că la Berlin “Pozitia copilului” a fost premiat pentru că se doreşte denigrarea românilor.
Parlamentul României - în fine, o parte dintre reprezentanţi, pentru că nu dorim incriminarea unor instituţii fundamentale ale Statului, nu-i aşa? – ei bine, Parlamentul prin gura deputatului PSD Victor Cristea a vrut să demonstreze, astăzi, că atât “viaţa bate filmul” cât şi “gura bate curul” sunt sintgme care pot fi cumulate.

De ce huidui măi...
Pe scurt, deputatul PSD Victor Cristea a criticat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, premierea filmul "Poziţia copilului", arătând că în acest film sunt folosite expresii triviale şi a opinat că poate a fost premiat pentru că se doreşte denigrarea poporului român.
"Am fost la filmul «Poziţia copilului» şi încă de la început am vrut să ies din sală, erau folosite numai expresii triviale, înjurături”, a cuvântat Victor Cristea. “Noi ne chinuim să dăm o educaţie copiilor la şcoală şi în film sunt numai obscenităţi, trivialităţi. Nu cumva acel film a fost premiat pentru că se doreşte denigrarea poporului român? Noi venim să-i mai dăm artistului bani? Să ne denigreze, să ne facă inculţi?", a spus în plen deputatul PSD”.
El a adăugat că "un film, o poveste nu se face cu înjurături la adresa părinţilor din partea propriilor copii" şi că "nu trebuie premiat ce denigrează poporul român".
Pozitia parlamentarului a fost formulată cu ocazia dezbaterii proiectului privind exercitarea profesiei de artist şi se referea la filmul lui Călin Netzer care a obţinut în iarnă, la Berlin, cea mai importantă distincţie: “Ursul de Aur”. În plus, “Poziţia copilului” a fost desemnat să reprezinte România la Premiile Oscar de anul viitor, la categoria Cel mai bun film străin.

Unitate de monolit

Cristea a făcut aceste critici la dezbaterea proiectului privind exercitarea profesiei de artist care avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate şi care a căzut cu o largă majoritate: 310 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi 17 abţineri. Evident că legea a căzut nu “datorită” discursului intempestiv al parlamentarului nostru ci “din cauza” lacunelor. În raportul Comisiei de Cultură se spunea că este luat ca model statutul de înfiinţare a Ordinului Arhitecţilor şi că se face abstracţie de specificitatea activităţilor artistice. Mai mult, că se instituie criterii arbitrare în vastul decor al profesiunilor liberare şi că exprimarea este “stângace”.

Cine este Victor Cristea?

Fost primar de Vaslui (aici credeam că a învăţat ceva de la dl Porumboiu, dar se vede că ne înşelăm), deputat la al doilea mandat, Cristea este secretar al Comisiei pentru Învăţământ şi membru al Grupurilor de prietenie cu Luxemburg şi Mongolia. Probabil că experienţa sa cinematografică se reduce la filmele coreene difuzate pe vreme fostului regim lucru intuit întrucâtva şi de Remus Cernea, deputatşi el, care a cerut ca deputaţii să nu mai facă judecăţi de valoare cu privire la creaţiile artistice.

The End
Nimeni nu este profet în ţara lui. O dovadă în plus. Urcată pe scenă pentru a primi Ursul de Aur, la Berlin, producătoarea Ada Solomon a spus, printre altele: "Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România", moment în care sala a izbucnit în aplauze. O altă sală decât cea a Parlamentului.

×