x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seară

Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seară

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   15:45
Masă de aer încărcată cu praf saharian deasupra României, până vineri seară

O masă de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, traversează joi și vineri România, anunță Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Potrivit unui comunicat al Agenției, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, începând de joi până vineri, la ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei.

Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de joi spre vineri.

„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roșiatice”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: praf saharian România anpm