Milioane de oameni din toată lumea cred că modul de viaţă şi comportamentul lor nu contribuie in nici un fel la schimbările climatice şi consideră că ar fi un efort prea mare din partea lor să adopte un stil de viaţă "verde". Aceasta este concluzia unui raport prezentat ieri la Londra.
STUDIU - Oamenii cred că modul lor de viaţă nu influenţează mediul
Milioane de oameni din toată lumea cred că modul de viaţă şi comportamentul lor nu contribuie in nici un fel la schimbările climatice şi consideră că ar fi un efort prea mare din partea lor să adopte un stil de viaţă "verde". Aceasta este concluzia unui raport prezentat ieri la Londra.
Aproape un sfert din persoanele chestionate a fost de acord cu următoarele afirmaţii: "Ar fi un efort prea mare să fac lucruri care să nu dăuneze mediului inconjurător" şi "Nu cred că prin comportamentul sau modul meu de viaţă de zi cu zi contribui in vreun fel la incălzirea globală". Un număr de trei ori mai mare de respondenţi a afirmat că este total de acord cu mesajele ecologiste, pe care le consideră mai degrabă adevărate decăt panicoase sau ipocrite. O urmă de comportament ecologist reiese totuşi din acest studiu. Mai mult de jumătate din cei intervievaţi au declarat că nu lasă niciodată televizorul in stand-by peste noapte şi nici nu uită cu orele telefoanele mobile in priză, cu mult peste timpul de incărcare a acestora. In plus, aproape 60% din subiecţi susţin că inchid totdeauna lumina atunci cănd ies din incăpere. Cu toate astea, o cincime spune că nu are nici o problemă dacă lasă televizorul in stand-by şi un procent similar afirmă că inchide robinetul la baie in timp ce se spală pe dinţi cu periuţa electrică.
Rezultatele studiului au fost prezentate de Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, care a centralizat datele culese de la aproape 4.000 de subiecţi, care au răspuns la intrebări legate de transport, reciclarea deşeurilor, stil de viaţă şi schimbarea obiceiurilor. Studiul este cel mai recent dintr-o serie de şase astfel de proiecte realizate in ultimii 20 de ani, precedentul fiind in 2001. Intrebaţi care ar fi domeniile de care ar trebui să se preocupe guvernele, oamenii au plasat in mod constant mediul pe locul al patrulea in răspunsurile lor, după infracţiuni, sănătate şi educaţie. Spre deosebire de 2001, cănd 25% din respondenţi au opinat că mediul ar trebui să fie principala preocupare a executivelor, de data aceasta doar 19% din cei intervievaţi au fost de acord cu această posibilitate. Infracţiunile au "căştigat" 10 procente faţă de 2001 (49% faţă de 30%).
ECOLOGIŞTI ŞI NU PREA. Rezultatele arată că 67% din cei intervievaţi au fost de acord că "omenirea este capabilă să găsească metode prin care să rezolve problemele de mediu cu care se confruntă Planeta". Cu toate acestea, doar 19% consideră că "oamenii de ştiinţă vor găsi soluţii impotriva incălzirii globale fără ca oamenii să fie nevoiţi să facă schimbări majore in modul lor de viaţă". 17% spun că "schimbările climatice au scăpat de sub control şi este prea tărziu pentru a se mai face ceva". In ceea ce priveşte comportamentul, 71% din respondenţi spun că reciclează mai mult decăt o făceau in trecut. Mai mult de jumătate afirmă că aruncă mai puţină măncare şi au redus consumul de gaze şi electricitate din propriile locuinţe. Aproape trei sferturi folosesc becuri economice. In 2001, doar 31% din respondenţi făceau astfel de afirmaţii. In timp ce 29% din cei intervievaţi spun că fac eforturi să folosească mai puţin maşina personală şi să zboare mai puţin, aproximativ o treime spune că "n-ar prea vrea să facă astfel de schimbări".