x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Predica de pe Muntele Maslinilor

Predica de pe Muntele Maslinilor

06 Apr 2004   •   00:00

Iisus tine predica de pe Muntele Maslinilor, prevestind distrugerea Templului din Ierusalim, evenimentele lumii viitoare si propria sa Inviere.

Marti dimineata, cu sufletul apasat de tristete pentru necredinta conducatorilor spirituali ai poporului iudeu, Mantuitorul se indreapta, impreuna cu ucenicii Sai, spre Muntele Maslinilor, pentru a ajunge in Betania - aproape de Ierusalim, unde avea sa innopteze. Aceasta este o zi foarte importanta, considerata a pildelor si a controverselor. Iisus tine predica de pe Muntele Maslinilor, adresandu-se poporului dornic sa-i asculte povetele. Mantuitorul arata mai intai semnele care vor precede daramarea Ierusalimului, unele dintre ele fiind ivirea de Hristosi mincinosi, razboaie, cutremure, foamete, persecutii impotriva crestinilor, imputinarea dragostei si vestirea Evangheliei la toate neamurile. Apoi, vorbeste despre distrugerea Ierusalimului: „Cand veti vedea Ierusalimul inconjurat de osti, atunci sa stiti ca s-a apropiat pustiirea lui. Atunci cei din Iudeea sa fuga in munti si cei din mijlocul lui sa plece" (Luca, XXI, 20-21).

Hristos va dezvalui taina dreptei judecati, rasplata sau osănda, dupa implinirea sau neimplinirea poruncilor. Va spune sa-i iubim pe dusmani, sa le facem bine si sa ne rugam pentru ei, precum Dumnezeu: „Voi fiti, dar desavărsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavărsit" (Matei 5, versetul 48).

Iisus va rememora parabola celor zece fecioare, cinci nesabuite si cinci intelepte. Fecioarele intelepte Il asteptau cu rabdare pe Mantuitor, aprinzand candelele in fiece noapte. Nesabuitele se culcau crezand ca vor avea destul timp sa se pregateasca in ultimul minut. Mirele a venit pe neasteptate, intr-o noapte neguroasa, fiind primit cum se cuvine de fecioarele intelepte, pe care le-a rasplatit. Iar fecioarele nesabuite au fost alungate, pentru ca au irosit sansa de a-L intalni (cf. Matei, XXV, 1-13).

Aceasta a fost predica de pe urma catre popor a Domnului, aceasta a fost legea statornicita de El, ca toti cei ce cred si marturisesc numele Lui sa traiasca in iubire si sa vesteasca iubirea. De azi inainte, Iisus nu mai vorbeste multimii. Timpul este aproape si cele din urma cuvinte le daruieste prietenilor Sai, acelora care aveau sa semene pretutindeni samanta Evangheliei, dupa care impreuna cu ucenicii Sai se indreapta spre locasul de pace si tihna din Betania. La evrei se apropiau Pastile, de aceea fariseii si carturarii plini de dusmanie pe Iisus pentru ca-l urma poporul, cautau prilej sa-L omoare inainte de Pasti. Miercuri, Domnul se va odihni, dar fariseii de la Ierusalim nu. (Roxana Roseti)

×
Subiecte în articol: observator