x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Predoiu: Invocarea MCV pentru eventuala amânare a aderării la Schengen ignoră scopurile iniţiale ale CE

Predoiu: Invocarea MCV pentru eventuala amânare a aderării la Schengen ignoră scopurile iniţiale ale CE

06 Ian 2011   •   13:43

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, astăzi, că invocarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare drept cauză a unei eventuale amânări a aderării României la Schengen ignoră temeiul juridic şi scopurile Deciziei Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 privind instituirea mecanismului.

"De asemenea, o astfel de motivaţie ignoră faptul că în toate Rapoartele de ţară, inclusiv cel din iulie 2010, au fost menţionate progrese constante în privinţa Obiectivului (Benchmark) nr. 3 al mecanismului, privind combaterea corupţiei la nivel înalt. Ca o confirmare a faptului că România acţionează decisiv în combaterea corupţiei stă şi faptul că prin intermediul Ministerului Justiţiei, România a devenit membru fondator al Academiei Internaţionale Anticorupţie înfiinţată la Viena, în septembrie 2010", susţine ministrul Cătălin Predoiu într-o declaraţie de presă, citată de Mediafax.

Predoiu consideră că invocarea politicii României privind acordarea cetăţeniei drept o preocupare în contextul calendarului aderării României la Spaţiul Schengen ignoră faptul că legea română şi practica autorităţilor române în domeniu se încadrează în standardele europene.

"Statisticile arată că numărul de cetăţenii acordate anual de România, precum şi în medie în ultimii ani este rezonabil şi se află sub numărul de cetăţenii acordate de alte state membre ale Uniunii Europene", a precizat ministrul Justiţiei.

El a adăugat că România a avut un aport permanent în ultimii ani la desfăşurarea agendei europene în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne, concretizat în co-iniţierea unor instrumente de drept comunitar şi poziţiile constructive abordate în consiliile JAI.

"De asemenea, România a realizat în ultimii ani o serie de programe de cooperare în domeniul Justiţiei şi combaterii corupţiei, cu un sprijin uman şi financiar semnificativ din partea statelor membre ale Uniunii Europene, care confirmă încrederea acestora în certitudinea traiectului progresiv al României în domeniu", a mai spus Predoiu.

Totodată, ministrul a arătat că politica României de sprijin a Republicii Moldova în aspiraţiile sale europene, concretizată în domeniul Justiţiei printr-un program de cooperare între ministerele de resort, contribuie la promovarea standardelor şi valorilor europene precum independenţa Justiţiei şi combaterea corupţiei, la consolidarea reputaţiei şi influenţei Uniunii Europene la graniţele sale din est.

Predoiu a precizat că Ministerul Justiţiei a desfăşurat în anul 2010 multiple demersuri diplomatice în sfera de competenţă, pentru explicarea progreselor în cadrul activităţii de combatere a corupţiei, precum şi a celorlalte politici ale instituţiei, inclusiv în domeniul cetăţeniei.

El a adăugat că întâlniri bilaterale precum cele desfăşurate în 2010 cu comisarii europeni Viviane Reding şi Cecilia Mallmstrom, secretarul general al Comisiei Europene Catherine Day, miniştrii de Justiţie din Germania, Franţa, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Suedia, Italia, Bulgaria şi Spania, vor continua şi în programul diplomatic al Ministerului de Justiţie în 2011.

×