x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul de Mureş îi cere lui Marko Bela "să nu mai genereze conflicte"

Prefectul de Mureş îi cere lui Marko Bela "să nu mai genereze conflicte"

14 Mar 2009   •   00:00

Marius Paşcan, prefectul de Mureş, a declarat, astăzi, la ceremonia de instalare a noilor subprefecţi, că liderul UDMR, Marko Bela, şi-a exprimat într-o scrisoare deschisă îngrijorarea privind lipsa de reprezentare a etniei maghiare în Prefectură, iar el i-a transmis "să nu mai genereze conflicte", scrie Mediafax.



"Preşedintele UDMR mi-a adresat o scrisoare deschisă, exprimându-şi îngrijorarea că nu mai este reprezentat un subprefect maghiar în Instituţia Prefectului. A greşit «adrisantul» domnul preşedinte, pentru că nu eu numesc prefecţii, ci îi numeşte Guvernul României", a spus Paşcan. El i-a răspuns lui Marko "tot deschis", prin intermediul presei. "Îl asigur pe această cale că nu are de ce să-şi facă griji, pentru că cetăţenii de etnie maghiară vor fi corect reprezentaţi şi legea va fi aceeaşi şi pentru ei, ca şi pentru ceilalţi. Asta are datoria prefectul să facă. Şi voi face, fără niciun fel de probleme. Pe de altă parte, îi transmit prin intermediul dumneavoastră, tot deschis, să nu mai genereze conflicte", a spus Paşcan.
Prefectul a dat asigurări că legalitatea va fi aceeaşi pentru toţi, indiferent dacă sunt maghiari, români sau alte etnii şi a făcut un apel la cei prezenţi în sală să asigure convieţuirea paşnică, prin acţiuni care să prevină izbucnirea unor conflicte, mai ales că se apropie alegerile. În acest context, prefectul s-a referit la incidentul petrecut, vineri seară, în satul Lăureni, aparţinând de Miercurea Nirajului, unde o tăbliţă indicatoare cu inscripţie doar în română a fost demolată de un cetăţean cu un buldozer, aceasta fiind, în opinia lui Paaşcan, o provocare. "Cer instituţiilor statului, organelor competente prezente aici să îşi mărească puţin atenţia, întrucât în această perioadă vor fi alegeri, pentru care unii nu mai au resurse. Şi resursele lor vor fi provocările. Şi vor genera conflictualităţi şi conflicte. Or, acest lucru trebuie prevenit şi situaţia trebuie stăpânită", a subliniat prefectul. La Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureş a avut loc, sâmbătă, ceremonia de învestire a noilor subprefecţi, Valentin Precup şi Cristian Ţucă, ambii PSD. Ei îi înlocuiesc astfel în funcţie pe Zamfira Pora, funcţionar de carieră, fără conexiuni politice, şi pe Barczi Istvan (UDMR), care au fost eliberaţi din funcţie, fiind numiţi inspectori guvernamentali. Niciunul dintre suprefecţii înlocuiţi nu a fost prezent la ceremonia de sâmbătă. Din partea UDMR, la ceremonie a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita, iar PNL a avut mai mulţi reprezentanţi, inclusiv preşedintele PNL Mureş, deputatul Ciprian Minodor Dobre, mai mulţi liberali susţinând că au venit chiar dacă nu au fost invitaţi să participe la învestire. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania