x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PREGĂTIRI PENTRU 24 IANUARIE/Iaşiul transformat în capitala Unirii

PREGĂTIRI PENTRU 24 IANUARIE/Iaşiul transformat în capitala Unirii

de Cristinel C. Popa    |    23 Ian 2009   •   00:00
PREGĂTIRI PENTRU 24 IANUARIE/Iaşiul transformat în capitala Unirii

La Iaşi, sărbătorirea Unirii va fi una mai grandioasă ca niciodată. După aproape o săptămână de pregătiri, astăzi încep repetiţiile pentru manifestările ce vor marca, pe 24 ianuarie, la Iaşi, a 150-a aniversare a Unirii Moldovei cu Ţara Românească.

Acţiunile în acest sens au fost intense, Iaşiul fiind aproape pregătit să-şi întâmpine oaspeţii: este mai curat şi mai aranjat ca niciodată. De altfel, programul de sărbătoare a debutat încă de la începutul săptămânii, cu fel de fel de evenimente culturale, istorice şi sportive organizate de instituţiile importante ale oraşului. Primarul Gheorghe Nichita a cerut chiar devansarea şedinţei de Guvern obişnuite pentru ca membrii Executivului să fie prezenţi la Iaşi. Mai mult, el s-a raliat propunerilor venite din ţară şi a cerut ca ziua de 24 ianuarie să fie decretată sărbătoare naţională a României. La manifestările de pe 24 ianuarie au fost invitaţi alături de preşedintele ţării şi premierul, împreună cu o parte din miniştri, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, înalte oficialităţi şi personalităţi politice din ţară şi din străinătate.

Municipalitatea a cheltuit 400.000 de lei pentru organizarea manifestărilor de la 24 ianuarie. Piaţa Unirii, locul în care vor avea loc principalele evenimente, va fi împânzită cu 6.000 de baloane tricolore, steaguri şi 5.000 de cocarde. Între timp, statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost spălată, iar în zonă s-au plantat 50 de arbuşti de tuia.

PROGRAMUL ZILEI – IAŞI
Manifestările de pe 24 ianuarie vor începe la ora 9.00, în Piaţa Unirii, cu un concert de muzică populară. între 9,50 şi 10.00 este aşteptată sposirea invitaţilor, iar puţin peste ora 10.00, actorul Petrică Ciubotaru de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" va citi textul Proclamaţiei 1961, rostită acum 150 de Cuza, prin care s-a recunoscut oficial înfăptuirea Unirii. Vor urma discursurile oficialităţilor, o slujbă "Te Deum", depunerea de coroane la statuia lui Cuza şi defilarea Gărzii de onoare. Pentru ora 11.35 este programată tradiţionala Horă a Unirii. După ce demnitarii vor pleca la Biserica "Sf. Trei Ierarhi", pentru depunerea de jerbe la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în Piaţa Uniri va continua concertul folcloric susţinut de Nicolae Furdui Iancu şi orchestra "Crai Nou", Maria Dragomiroiu, Sofia Vicoveanca, Ioan Oprişor, Irina Loghin şi orchesta de muzică populară "Lăutarii"condusă de Nicolae Botgros.
Seara, de la 17.30, va avea loc ceremonialul militar al "Retragerii cu torţe". Manifestările se vor încheia cu un concert pe esplanada Palatului Culturii, între orele 18 şi 20.15, susţinut de Ştefan Bănică Jr., Morandi şi Loredana, şi cu un foc de artificii de 10 minute.

Programe speciale la TVR de ziua Unirii Principatelor
TVR va difuza, sâmbătă, o serie de programe speciale pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Potrivit reprezentanţilor televiziunii publice, telespectatorii vor putea urmări, la TVR 1 şi TVR Internaţional, un talk-show în două părţi, sub titlul "24 Ianuarie - Unirea Principatelor Române”, care îi va avea ca invitaţi pe istoricii Neagu Djuvara (în prima parte) şi Sergiu Iosipescu (în partea a doua). Discuţiile despre acest eveniment vor fi însoţite de două documentare, despre Elena Cuza şi despre situaţia românilor înainte de Unire.  TVR 3 va difuza un program realizat la Iaşi, numit "Iaşii marilor Uniri”. În studioul  teritorial vor fi prezenţi profesorii universitari Gheorghe Iacob şi Cătălin Turliuc, de la Universitatea "Al.I. Cuza”. De asemenea, telespectatorii vor putea urmări scurte reportaje având în centru momente importante ale Unirii din 1859 - istoria Pieţei Unirii din Iaşi, prezentarea Sălii "Elefant”, locul în care s-a hotărât alegerea lui Al.I. Cuza ca domn al Moldovei, prezentarea unei expoziţii unicat, organizată la Muzeul Unirii din Iaşi, cu obiecte care au aparţinut familiei Cuza.

Excursie foto
Cu ocazia sarbatoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Asociatia "Bucurestiul meu drag" invită publicul în excursia foto "Unirea Principatelor". Întâlnirea are loc sâmbătă, 24 ianuarie, la ora.9.30 – Staţia de metrou Timpuri Noi, afară, ieşirea dinspre Unirii.
Traseu: Str. Boroczin- Str. Verzisori- Str. Elena Cuza- Str. Cuza Voda- Manastirea Radu Voda- Biserica Bucur--Str. Bibescu Voda- Mitropolie- Str. Smardan- Hotel Concordia- Muzeul de istorie a Romaniei (vizitare gratis).

Pe urmele lui Cuza prin Bucuresti
Asociatia Culturala "Noua ne pasa!" lanseaza invitatia de a aniversa altfel "150 de ani de la Unirea din 1859 a Principatelor" . Sambata,24 ianuarie 2009, cei interesati sunt invitati la o plimbare "Peurmele lui Cuza prin Bucuresti". Vor fi vizitate obiectivele semnificative pentru domnia sa din Capitala. Pe tot parcursul itinerariului, tineri istorici vor prezenta povestea Unirii si al domnului ei.  Cei interesati sunt rugati sa trimita un e-mail de participare la
adresa asociatia.nouanepas a@gmail.com.
Intalnirea va avea loc sambata, 24 ianurie 2009, in fata Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti (Bulevardul Regina Elisabeta, nr 4-12, sector 5), orele 12.00. Pentru alte informatii sunteti invitati sa; accesati blogul http://peurmeleluic uza.blogspot. com.

 

×