x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PREMIERÂ ÎN POLONIA / Carte despre dictatura Ceauşescu

PREMIERÂ ÎN POLONIA / Carte despre dictatura Ceauşescu

29 Oct 2008   •   00:00

Editura Trio din Varşovia alături de Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe au publicat recent volumul "Dyktatura Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniusz Karpat" (Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor) de Adam Burakowski, un tânăr doctor în ştiinţe politice, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia.



Structurată în patru mari capitole ­ "Începuturile", "Consolidarea puterii", "Stagnarea sistemului" şi "Prăbuşirea" ­ cartea urmăreşte evoluţia politicăa lui Nicolae Ceauşescu de la ajungerea lui la putere, în martie 1965, până la prăbuşire, în decembrie 1989. Această perioadă este împărţită în trei etape, corespunzând creşterii, stagnării şi decăderii puterii, delimitate între ele de două momente, considerate de autor cruciale: Congresul al IX-lea al Partidului Comunist din 1974, la care s-au stabilit soluţiile legale care să-i garanteze lui Ceauşescu puterea absolută asupra tuturor domeniilor de activitate ale partidului şi statului, precum şi apariţia la Kremlin a echipei lui Mihail Gorbaciov, început simbolic al sfârşitului comunismului est-european şi implicit al dictatorului român.

ETAPELE
Primul capitol, "Începuturile', tratează istoria partidului comunist român de la apariţia sa, trecând prin preluarea puterii după al doilea război mondial şi perioada de guvernare a lui Gheorghiu-Dej, până la "asumarea" moştenirii comuniste de către Nicolae Ceauşescu. Autorul reia aici ideea mult discutată în cercetările din domeniu privind motivele ascensiunii la putere a lui Ceauşescu şi nu a altui lider din vremea respectivă, comentând că alegerea acestuia a fost o surpriză atât pentru activiştii de partid, cât şi pentru societate. Capitolul al doilea, "Consolidarea puterii”, vizează însuşirea treptată a puterii de către Nicolae Ceauşescu, descriind etapele acestui proces: eliminarea concurenţilor, introducerea cultului personalităţii şi, în final, instaurarea dictaturii odată cu Congresul al IX-lea al PCR din 1974. Cel de-al treilea capitol este dedicat stagnării sistemului politic în România. Data stabilită prin convenţie pentru încheierea acestei subperioade este 11 martie 1985, marcând alegerea lui Mihail Gorbaciov în fruntea CC al PCUS. O atenţie deosebită se acordă chestiunilor economice, deoarece această perioadă a fost caracterizată atât de decăderea economiei naţionale, cât şi de însemnătatea acordată achitării datoriilor externe. Ultimul capitol, al patrulea, se ocupă de prăbuşirea lui Ceauşescu şi a sistemului comunist în România, culminând cu fuga perechii dictatoriale Elena şi Nicolae Ceauşescu din clădirea CC, la 22 decembrie 1989.

CEILALŢI LIDERI ŞI INTRIGILE LOR
În centrul atenţiei autorului polonez se găsesc nu numai persoanele dictatorului şi soţiei sale, ci întreaga conducere a Partidului Comunist Român, cei mai importanţi lideri, carierele lor, intrigile şi metodele de exercitare a puterii. Volumul, care cuprinde şi o serie de biografii succinte ale celor mai însemnaţi lideri comunişti (între care Gheorghe Apostol, Emil Bobu, Silviu Brucan, Ion Iliescu, Ilie Verdeţ ş.a.), conţine un număr relevant de fotografii, oferite în cadrul unui parteneriat media de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Muzeul Naţional de Istorie a României.
Analizând pe baza unei bibliografii extrem de consistente şi a unor surse diverse ultimul sfert de veac al României comuniste, cartea este o încercare de a oferi un răspuns la întrebarea de ce sistemul comunist a evoluat în România altfel decât în ţările Europei Est-Centrale. "Dyktatura Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniusz Karpat" este primul volum pe acest subiect din literatura politică poloneză. (AGERPRES)

×
Subiecte în articol: romania ceausescu nicolae ceausescu