x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră mondială la Galați: A început construcția primului portavion pentru drone. România lăsată deoparte

Premieră mondială la Galați: A început construcția primului portavion pentru drone. România lăsată deoparte

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2024   •   16:30
Premieră mondială la Galați: A început construcția primului portavion pentru drone. România lăsată deoparte

Construcția primului portavion din lume pentru drone a început la Galați. Însă acesta nu va intra în dotarea armatei române, fiind o comandă din partea Marinei Militare a Portugaliei.

Ministrul Apărării din Portugalia a venit în țara noastră  în fruntea unei delegații impresionante pentru a participa la sudarea chilei, un obicei marinăresc menit să poarte noroc viitorului echipaj.

"A investi în domeniul maritim înseamnă să investim în viitorul Portugaliei și în poporul său", a declarat Nuno Melo, ministrul portughez al Apărării.

Portavionul va fi destinat dronelor și elicopterelor, iar construcția lui va dura doi ani. Portugalia nu va cheltui niciun ban cu acest proiect, peste 100 de milioane de euro provenind din fonduri europene. 

Nave militare construite la Galați. România nu se află pe lisa beneficiarilor

"Atât de multe nu pot să le număr. În acest moment construim pentru trei marine, construim pentru Olanda, pentru Pakistan și pentru Portugalia. Nu construim nimic pentru flota navală română sau pentru armata română", a declarat Jan Win Dekker, directorul comercial al șantierului naval.

România  folosește nave vechi de aproape patru decenii.

„Atât a putut România pentru Marina militară”, a declarat Mihai Panait, șef stat major al Forțelor Navale.

Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand au fost construite de britanici la începutul anilor 1980. România le-a cumpărat în anii 2000, le-a recondiționat și acum le folosește în misiuni interne și internaționale, alături de partenerii NATO.

Sistemele de luptă de pe nave sunt vechi, astfel fac față cu greu actualelor provocări din Marea Neagră. Panoul de bord folosește tehnologie specifică Războiului Rece.

"Nava este dotată pentru lupta la suprafață cu un tun de 76 milimetri, producție Italia, instalată în 2005, având o cadență până la 120 de lovituri pe minut. Fregatele au fost incluse recent într-un program de modernizare, care însă a fost fost abandonat de autoritati", a explicat Mitel Alexandru, comandant Fregata "Regina Maria".

Planuri fără finalizare pentru dotarea Marinei Militare Române

Guvernul, Parlamentul și MApN au lucrat la un contract în valoare de 1.2 miliarte de euro timp de 7 ani penru modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand. Anul trecut, contractul a fost abandonat. Ministerul Apărării lucrează acum la alt contract pentru modernizarea Marinei Militare.

Ultimele nave militare cumparate de România, doua vânătoare de mine, sunt vechi. România le-a achizționat de la Marea Britane ș a plătit 150 de milioane de euro, notează observatornews.ro.

 

×
Subiecte în articol: galaţi portavion drone Portugalia