x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Premieră” neaşteptată la Iaşi. Un profesor a întrerupt derularea unui spectacol de teatru şi a ieşit din sală împreună cu elevii săi

"Premieră” neaşteptată la Iaşi. Un profesor a întrerupt derularea unui spectacol de teatru şi a ieşit din sală împreună cu elevii săi

de Cristinel C. Popa    |    05 Noi 2012   •   12:20
"Premieră” neaşteptată la Iaşi. Un profesor a întrerupt derularea unui spectacol de teatru şi a ieşit din sală împreună cu elevii săi
Cadrul didactic a motivat gestul prin faptul că piesa de teatru conţinea un limbaj licenţios prea "dur”

Cu câteva zile în urmă a avut loc o "premieră” inedită la Iaşi. Pentru prima oară, un spectacol de teatru aflat în derulare a fost întrerupt timp de mai multe minute de un spectator indignat. Este vorba despre un profesor de la Liceul "M.Eminescu” care venise la teatru împreună cu mai mulţi elevi de-ai săi. Acesta nu s-a limitat doar la oprirea jocului actorilor, el a urcat pe scenă şi a cerut şcolarilor să părăsească sala, lucru care s-a şi întâmplat. Actorii, luaţi pur şi simplu prin surprindere, n-au găsit soluţii să reacţioneze, acceptând cu zâmbete amare în colţul gurii, starea de fapt. În cele din urmă, după lungi minute de "boicot”, actorii au reluat piesa. Scena a fost povestită de unul dintre protagonişti, respectatul actor ieşean Doru Aftanasiu. Acesta a găsit cuvinte să reacţioneze abia după terminarea spectacolului. Abia atunci, a găsit energia necesară să împărtăşească din trista experinţă a acelei zile prietenilor şi apropiaţilor.
Spectacolul "Nirvana”, pus în scenă de tânărul regizor Liviu Cristian, a avut premiera la începutul anului, reprezentaţia din acest weekend fiind prima din noua stagiune a teatrului. Foarte mulţi spectatori tineri. Erau atât de mulţi încât actorul Doru Aftanasiu, mai în glumă, mai în serios,  a crezut că printre ei se află şi cei care n-au încăput în sala mare, la "Tosca”. Totul s-a desfăşurat în limitele normalităţii până în momentul cu pricina. "Printre ei se plimba plin de importanţă şi făcea ordine şi disciplină un profesoraş de liceu. Spectacolul, deşi are realmente multă încărcătură şi atinge puncte foarte sensibile, adresându-se mai ales tinerilor, fiind de o extraordinară profunzime, dar şi de o mare fineţe, are şi un ”păcat” impardonabil pentru unii. Există şi expresii licenţioase. Se pare că urechile nobile sângerează la auzul unor cuvinte ca: ”p..”, ”c…” şi altele de felul lor… Tipul, fără nici o reţinere şi-a făcut până la căpat meseria de ”dascăl””, povesteşte Aftanasiu.

Noi actorii am putea să-l dăm în judecată pentru că a întrerupt piesa privându-i de spectacol minute în şir pe ceilalţi

Profesorul a urcat pe scenă şi s-a adresat sălii: "Deci (!) îmi cer scuze, dar sunt nevoit să intervin, eu nu am fost informat de natura interpretării acestui spectacol, dar aceşti copii nu pot asista la aşa ceva. Prin urmare, dragi elevi, vă rog să părăsiţi sala acum”, a spus el. Uimiţi de gestul spectatorului, actorii n-au ştiut ce să facă şi s-au oprit. Însă actorul Doru Aftanasiu atrage atenţia asupra gravităţii faptelor. "Este ilegal ceea ce a făcut profesorul. Cred că el nici nu şi-a dat seama cât de grav este ceea ce face. Probabil se credea la o serbare de şcoală, însă ceilalţi spectatori plătiseră bilet. Ori el a creat o pauză care nu era prevăzută. Noi, actorii am putea face şi plângere la Poliţie pe numele lui, dar nu ne coborâm până aici. Rolul intrepretat reprezintă proprietate intelectuală, iar cadrul didactic a împiedicat acest lucru. Nu este normal să fie privaţi ceilalţi spectatori pentru faptul că acestuia nu-i convenea piesa. Păcat, un intelectual nu ar trebui să reacţioneze în acest mod” a spus Aftanasiu pentru Jurnalul Naţional. El a povestit cele întâmplate în continuare. "Nu puteam să-i zic în gura mare ce cred despre un individ care distruge o reprezentaţie? Cadrul didactic din mine îmi şoptea că asta nu se face de faţă cu elevii. Să-i trag una? Păi ce, pricepe dacă-l bat? Am ales să râd. Cel mai bine e să-ti păstrezi simţul umorului când vezi un dobitoc. E drept, nu era un râs jovial, amuzat, ci mai degrabă un râs nervos, dar deloc crispat. Am privit cam un sfert de ceas cum se moşmondeau ”copiii” ăia de la Colegiul Naţional ”M. Eminescu” să iasă din sală, am băgat şi o ţigară, i-am zis fraierului din rolul principal să stea naibii calm (nu ştiu de ce i-am zis asta, că nici el - din câte observasem - nu prea ştia cum să reacţioneze) apoi am continuat spectacolul de unde rămăsesem. Cool, nu?”.  Aftanasiu a încercat şi să ia o poziţie faţă de cele întâmplate încercând să înţeleagă de ce în învăţământul românesc ajung să profeseze astfel de "dascăli”. 

"Unde p… mă-sii scrie că trebuie să mergi la teatru ca la biserică?”

"Nu contează că, dincolo de ”te-ai f…”, ”p…”, ”ţi-ai tras-o-n c…” şi alte de-astea mai piperate spectacolul ăla chiar avea un mesaj şi elefanţii din sală chiar au de câştigat văzându-l. Nu contează că românii o văd la TV pe vulgara şi dizgraţioasa Zăvoranu şi toată şleahta de piţipoance, cu muflonii aferenţi. Nu contează că dracii ăia înjură când nu-s de faţă părinţii sau ”dascălii” de ţi se pleoştesc urechile. Nu contează ca tot dracii ăstia îţi dau ceaţă când e vorba de navigare pe internet şi de scormonit după site-urile porno. Nu contează că aceeaşi ”copii” ar putea să-i explice oricând profului de istorie cum s-o f… pe nevastă-sa (admiţând că ăla chiar are aşa ceva). Nu contează ce le predai la şcoala. Nu contează nici măcar rezultatele jenante de la BAC…Nu contează că elevii, în marea lor majoritate, nu ştiu să scrie nici măcar o înjurătură (mă gândesc la faza cu "mă-ta are cratimă”). Nu contează că mie nu o dată mi s-a întâmplat să am la actorie studenţi care realmente nu ştiau să citească….Pentru bibiloii care se auto-intituleaza pompos "cadre didactice în învăţământul preuniversitar” o sumedenie de lucruri nu contează. Contează doar atât: să nu foloseşti şi să nu auzi cuvinte ca ”f…”,”p…”, ”c…”, atunci când sunt ei de faţă”.  "N-are nici o importanţă că atunci când se întorc cu ceafa la elevi, ăştia le arată ”muie” cu mijlociul. Important este ca elevul să simuleze decenţa. Nu-i nevoie chiar s-o aibă. Da, dacă i-ar fi lăsat să vadă spectacolul până la capăt, pun mâna în foc că puştii ăia ar fi ieşit din sală mai bogaţi sufleteşte şi ar fi fost chiar mai atenţi la felul în care se exprimă”. Aftanasiu crede că profesorul le-a predat acolo elevilor o lecţie de ipocrizie. "Mă tem că individul nu e un caz izolat. Acum vreo două stagiuni, un grup de ”intelectuali” de-ăştia au trimis la teatru un memoriu prin care îşi exprimau ”profunda indignare” pe care le-o provocase afişul de la ”O noapte furtunoasă”. Erau îngrijoraţi că elevii învaţă prostii privind afişul. Să fim înţeleşi: pe afişul ăla apărea o bucată de frânghie, însă ei imediat au ţinut să interpreteze imaginea şi să vadă/simtă/trăiască faptul că sfoara aia ar reprezenta, de fapt, o p…. Atâta vreme cât acolo e o sfoară, iar o gaşca de lab…şi ne-f…e se gândesc la ea ca la o p…, cine naiba e perversul şi obsedatul în casa asta? Şi unde p… mă-sii scrie ca trebuie să mergi la teatru ca la biserică?”.

Apel pentru începutul "curăţeniei” în învăţământul românesc

La strigătul revoltat al lui Aftanasiu au reacţionat şi alţi profesori, inclusiv pe calea Internetului. Unii chiar i-au dat dreptate actorului  spunând chiar că le este ruşine că sunt colegi de breaslă cu cel care a reacţionat. Concluzia lui Aftanasiu la adresa profesorilor: "Câtă vreme va predomina prostia în învăţământul preuniversitar, nu se poate pune problema să mai ceară careva salarii mari. Ştiu, e grav că mă leg de pâinea oamenilor. Sindicatele preuniversitare ar trebui să ceară mai întâi o reală reformă, o selecţie dură a celor care vor să mănânce o pâine în sistem…Ar trebui o monitorizare atentă, reală, obiectivă a activităţii fiecărui dascăl, nu numai cu privire la actul de predare-învăţare, ci la activitatea de pedagog, de om care formează oamenii. Înainte de a a cere ceva, trebuie să dai ceva….Iar dacă profesorului respectiv i s-a părut normal gestul pe care l-a făcut, nu înseamnă cumva că se ştie susţinut de o majoritate de-acolo, din învăţământ?”, mai întreabă îmbufnat actorul Doru Aftanasiu. Am încercat  să luăm o reacţie şi din partea profesorului, dar nu am reuşit până la această oră. 

×
Subiecte în articol: teatru elevi spectacol sala