x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră românească pe Himalaya, Horia Colibăşanu a cucerit vârful Lhotse (8.516 m)

Premieră românească pe Himalaya, Horia Colibăşanu a cucerit vârful Lhotse (8.516 m)

02 Iun 2013   •   16:33
Premieră românească pe Himalaya, Horia Colibăşanu a cucerit vârful Lhotse (8.516 m)
Sursa foto: Horia Colibăşanu

Alpinistul Horia Colibăşanu a ajuns, marţi, 21 mai, pe vârful Lhotse (8.516 m). Vorbim de o nouă premieră pentru România. Horia Colibăşanu a început aventura de pe Himalaya pe data de 8 aprilie.
Pentru expediţia Lhotse 2013, timişoreanul nu a folosit oxigen suplimentar şi nici ajutorul şerpaşilor. Ascensiunea a fost în stil alpin, într-o echipă de doi alpinişti experimentaţi: Peter Hamor şi Justin Ionescu.
“Am reuşit! Mai mult de atât nu pot spune acum, suntem foarte obosiţi după o noapte lungă şi foarte rece. Am urcat timp de 9 ore, a fost un frig cumplit care ne-a stors de tot de puteri, dar am reuşit să ajungem pe vârf”, a transmis Horia Colibăşanu, de pe una dintre cele mai înalte puncte din lume.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şI Sportului a susţinut o conferinţă de presă pentru marcarea succesului înregistrat de alpinistul român Horia Colibăşanu, primul român care a cucerit vârful Lhotse. “Suntem cu toţii mândri de această reuşită şi ţin să-l felicit şi pe această cale, pe Horia, pentru că a dus numele României pe cele mai înalte culmi. Mă bucur că Ministerul Tineretului şi Sportului a putut să susţină această expediţie şi să contribuie  astfel, la acest succes în alpinismul românesc.” a declarat Ministrul Nicolae Bănicioiu. La rândul său, alpinistul Horia Colibăşanu a mulţumit Ministerului Tineretului şi Sportului pentru sprijinul acordat expediţiei.

Horia Colibăşanu este alpinist şi medic stomatolog. Este primul român care a ajuns pe vârfurile K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Annapurna  (8.091m),  Makalu  (8.481m) şi  Lhotse  (8.516m).

×
Subiecte în articol: horia colibasanu himalaya