"De cum am păşit înăuntru, am simţit solemnitatea şi înţelepciunea, forţa şi aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici în Palatul Parlamentului", a spus, la începutul discursului său, premierul Li Keqiang, după ce a spus "bună ziua" în limba română".
"China şi România au o viziune strategică şi consideră cooperarea reciprocă drept o prioritate naţională de politică externă. Ambele ţări au din ce în ce în ce mai mare nevoie de trasarea unor interese pe termen lung", a spus premierul chinez, adăugând că există "o convergenţă de interese" între Bucureşti şi Beijing. Keqiang a subliniat că este nevoie de "promovarea schimburilor la nivel înalt" şi în toate sectoarele: guvernamental, parlamentar, non-guvernamental şi altele.
"Dorim să importăm mai multe produse româneşti de calitate pentru a micşora dezechilibrul comercial dintre cele două părţi", a precizat Keqiang, amintind de cele două protocoale semnate cu ocazia vizitei în România, care vor facilita "exportul de carne şi alte produse agricole româneşti în China". În acest context, el a amintit că Bejingul va importa în anii următori 500.000 de vaci.
"În România există multe proiecte de infrastructură, este nevoie de modernizare, iar China are puterea de a construi infrastructură. Avem instalaţii avansate, iar tehnologia noastră este nu numai sigură, dar are şi o calitate foarte mare şi preţuri mici", a spus premierul.
Premierul chinez s-a declarat încântat că susţine un discurs în "cea mai mare clădire din lume în care funcţionează un parlament".
Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, "Apa trece, pietrele rămân", şi unul chinezesc, "Prietenia e înrădăcinată şi va înflori", care reflectă relaţiile dintre cele două ţări.
"China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est şi UE", a spus premierul chinez.
"Avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie".