Premierul Ludovic Orban i-a cerut, luni, ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să meargă pe şantierele pe care se lucrează, pe tronsoane de autostradă şi să încerce să obţină informaţii cu privire la motivele blocajelor din cât mai multe surse, avertizând constructorii să respecte termenele.
"Faceţi nişte vizite inopinate, inclusiv pe şantierele pe care se lucrează, pe tronsoane de autostradă şi, mai mult decât atât, încercaţi să obţineţi informaţii privind adevăratele motive ale blocajelor din cât mai multe surse. Eu pot să vă dau exemplu, să vă duceţi aşa, într-o primă fază, pe trei tronsoane. Cheţani - Câmpia Turzii - e interesant de aflat cum de nu s-a obţinut acordul de mediu, cum de nu s-a făcut descărcarea arheologică la aproape doi ani de la semnarea contractelor. Vă recomand să vă duceţi pe cele două tronsoane în curs de lucru: pe Sebeş - Turda, tronsonul 1 şi tronsonul 2. Iar vă spun de acum: antreprenorii generali tratează lucrările într-un mod inacceptabil, este vorba de firmele Pizzarotti şi Aktor, pun pe umerii subcontractorilor efectuarea marii majorităţi a lucrărilor. Nivelul lor de mobilizare este la pământ, cel puţin pe tronsonul unde este Aktor. Cred că acolo nu au un şef de şantier care să aibă experienţă, probabil conduce din birou, nu conduce de pe teren", a spus Orban la începutul şedinţei de guvern.
El a adăugat că o asemenea "vraişte şi dezorganizare" în materie de antreprenor general nu mai există în cazul vreunui contract.
"Faceţi astfel de deplasări, pentru ca ăştia să nu-şi imagineze că dacă au semnat nişte contracte, care şi aşa sunt întârziate, aveau termen de finalizare 2017, pot să îşi permită să trateze cu bătaie de joc statul român şi Guvernul, în condiţiile în care toate plăţile pe care le-au solicitat în baza situaţiilor de lucrări avizate sunt la zi. Vă mai sugerez încă o chestiune, condiţionaţi-le plata de plata făcută de antreprenorul general către furnizor şi către subcontractor, pentru că se întâmplă uneori situaţia în care se face plata către antreprenorul general, iar antreprenorul general nu plăteşte subcontractorilor, creând de fapt situaţii extrem de dificile subcontractorilor, care, de fapt, duc greul lucrării. 'Dolce far niente' care exista până acum şi tratarea subiectivă a contractelor trebuie să înceteze, va trebui inclusiv să luaţi măsuri de schimbarea managementului", a afirmat premierul.
Orban i-a cerut ministrului Transporturilor să afle adevărul cu privire la fiecare contract.
"Inclusiv echipa de control a ministerului trebuie să se ducă pe anumite proiecte care bat pasul pe loc şi în care progresele sunt în pas de melc. Oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar, antreprenorii mai ales, ăştia care se consideră mari beneficiari de contracte şi consideră că nu li se poate întâmpla nimic, că dacă nu îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale, pleacă acasă şi nu mai pupă nicio lucrare în România", a conchis acesta. AGERPRES