x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul ungar aşteaptă momentul oportun în cazul regionalizării României

Premierul ungar aşteaptă momentul oportun în cazul regionalizării României

de Monica Iordache Apostol    |    24 Iul 2011   •   21:00
Premierul ungar aşteaptă momentul oportun în cazul regionalizării României

Premierul Ungariei, Orban Viktor (foto), spu­ne ca “inca nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta sa se ma­nifeste' in privinta regionalizarii Ro­maniei. Orban a participat la cursurile Universitatii de Vara “Tusvanyos' de la Baile Tusnad, unde a fost intrebat ce poate face Guvernul de la Budapesta in privinta regiona­li­zarii Romaniei, care este defavorabila obtinerii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

“Inca nu a venit momentul ca Guvernul de la Bu­da­pes­ta sa se manifeste. In acest mo­ment, comunitatea maghiara de aici (din Transilvania – n.r.) trebuie sa aiba o pozitie comuna, pe care sa o comunice Bucurestiului, si abia apoi vom putea vedea ce avem de facut', a raspuns premierul ungar, citat de Mediafax. Tema dezbaterii la care a par­ticipat premierul ma­ghiar a fost “Ce apartine impreuna creste impreuna – unificarea natio­na­la maghiara in Europa secolului XXI'. In acest context, Orban a declarat ca problema emigratiei nu este specifica doar maghiarilor din Transilvania care au obtinut dubla cetatenie, iar “cheia emigrarii' nu este sa li se spuna tine­rilor sa nu plece, ci sa li se creeze con­di­tii pentru a se intoarce.

La dezba­te­re a participat si vicepresedintele Par­lamentului European Laszlo Tö­kes, care a afirmat ca in Transilvania problema este mult mai grava si ca pana si prescolarii au inceput sa emigreze. Mai mult, Tökes spune ca “pu­te­rea romaneasca' trebuie sa ceara ier­tare pentru “pa­ca­te­le' pe care le-au suferit maghiarii “in epocile post-Trianon si post-comunism', ei cerand in schimbul teritoriilor pierdute drepturi, “inclusiv auto­de­terminare limi­tata si orice forma de auto­nomie'. “Ce­rem romanilor sa ne ase­zam la aceeasi masa, natiune cu na­tiu­ne, nu majoritate cu minoritate, si daca raportul Tismaneanu ataca, cere ier­ta­re victimelor comuniste, inclusiv vic­timelor maghiare, atunci in­drep­ta­tit cerem ca si pute­rea ro­ma­neas­ca dintotdeauna sa ceara ier­ta­re ma­ghia­rilor pentru pa­ca­tele pe ca­re le-am suferit in epocile post-Tri­a­­non si post-comunism. Daca am pier­dut te­ren, atunci cerem in schimbul terito­ri­ilor drepturi, in­clu­siv auto­de­ter­mi­nare limitata si orice forma de auto­nomie la nivelul Transilvaniei, in Partium si in Tinutul Secuiesc', a spus Tökes.

×
Subiecte în articol: observator