x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premiul Nobel pentru economie acordat lui Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig

Premiul Nobel pentru economie acordat lui Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig

10 Oct 2022   •   13:11
Premiul Nobel pentru economie acordat lui Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig
Sursa foto: wikipedia

Economiștii americani Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig au primit premiul Nobel pentru științe economice pe anul 2022 pentru cercetările privind băncile și crizele financiare.

Câștigătorii premiului - numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel - primesc câte 10 milioane de coroane suedeze (883.000 de dolari) fiecare.

Academia Regală Suedeză de Științe selectează câștigătorii de pe o listă de candidați recomandați de Comitetul pentru Premiul în Științe Economice. Acesta face selecția din numele trimise de aproximativ 3.000 de profesori, câștigători anteriori și membri ai academiei pe bază de invitație.

Anul trecut, premiul pentru economie a fost împărțit în trei părți. Acesta a fost acordat lui David Card, pentru activitatea sa în domeniul economiei muncii, și lui Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens, pentru contribuțiile lor la analiza relațiilor cauzale.

Spre deosebire de celelalte cinci premii Nobel, care sunt acordate începând din 1901 și care au fost acordate prin testamentul inventatorului, chimistului și inginerului suedez Alfred Nobel, premiul pentru economie a fost înființat în 1969 de către banca centrală a Suediei, în onoarea acestuia. Este ultimul premiu anunțat în fiecare an.

Renumitul Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat vineri activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăți civile.

Premiul pentru fizică din acest an a fost acordat lui Alain Aspect, John Francis Clauser și Anton Zeilinger, pentru descoperiri în domeniul mecanicii cuantice.

Premiul pentru chimie a fost împărțit între Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless.

Premiul pentru medicină a fost acordat lui Svante Paabo "pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană".

Premiul pentru literatură a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel economie