x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preot judecat pentru evaziune fiscala si fals

Preot judecat pentru evaziune fiscala si fals

15 Mai 2004   •   00:00

Un preot acuzat de mai multe infractiuni sustine ca i s-a pus la cale o inscenare. Radu Rezus va fi trimis in judecata pentru evaziune fiscala si fals in inscrisuri oficiale sub semnatura private.

CRISTINA HURDUBAIA,NICU AMURARITEI

Conform Politiei Judetene Suceava, la sesizarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si a Directiei Generale a Finantelor Publice s-au facut cercetari in cazul lui Rezus, constatandu-se ca a intocmit, in octombrie 2003, 12 procese-verbale pentru perioada ianuarie 2002 - octombrie 2003 ce atestau achizitionarea unor bunuri pentru parohie, desi bunurile respective fusesera donate de enoriasi.

Rezus ar mai fi comis o evaziune fiscala prin neinregistrarea cheltuielilor pentru manopera unele lucrari pentru constructia bisericii, in valoare de peste 600 milioane de lei, pentru care nu ar fi platit taxe si impozite de 369 milioane de lei.

Aparare

„Consider ca nu s-a stabilit realitatea. Pe parcursul anului 2003, am fost amenintat de catre consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, preotul Mircea Nutu, care atunci era consilier judetean si vicepresedinte al PSD. Pe 8 octombrie, cand se facea o verificare gestionara, m-a vizitat revizorul Drob Ienachi, insotit de preotul Nitu, iar o parte din inspectie s-a transformat intr-o adevarata negociere", ne-a declarat preotul Rezus, care, intre timp, a fost si caterisit.

El mai sutine ca atunci a fost intrebat de ce l-a suparat pe Nitu. „Mai mult, parintele protopop m-a sfatuit sa cotizez o suma de bani ca sa ma lase in pace." Contactat telefonic, preotul Nitu ne-a spus ca afirmatiile lui Rezus „sunt complet neadevarate".

Protestul satenilor

Satenii din Cajvana au facut nenumarate proteste si plangeri, prin care cereau ca preotul Rezus sa revina la „biserica noastra, caci nu este vinovat de nici o fapta. Daca in scurt timp nu se rezolva cazul, ne privatizam conform Constitutiei sau trecem pe stil vechi. Organele care fac presiuni asupra preotului sunt din cadrul Episcopiei Sucevei, din cadrul Politiei si cele mai mari presiuni le fac unele persoane din partidul de guvernamant".
×
Subiecte în articol: observator