x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi reclamați. Ce pedepse riscă?

Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi reclamați. Ce pedepse riscă?

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2024   •   08:20
Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi reclamați. Ce pedepse riscă?
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Știați că preoții care cer bani pentru înmormântare sau pentru a oficia o căsătorie pot fi aspru sancționați? Ei bine, credincioșii pot reclama astfel de situații direct la Patriarhia Română, pe adresa de mail destinată special sesizărilor venite de la enoriași.

Potrivit spynews.ro, preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau căsătorie pot fi aspru sancționați, iar credincioșii sunt cei care ii pot reclama în astfel de situații direct la Patriarhia Română, pe adresa de mail destinată special sesizărilor venite de la enoriași.

Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi dați afară din biserică

Foarte mulți români sunt convinși că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare, iar asta mai ales că respectivele tarife sunt afișate în majoritatea parohiilor.

Însă, în realitatea, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții bănești pentru biserică sunt ajutoarele financiare pe care enoriașii le pot achita de bună voie, iar în schimbul lor trebui să primească și chitanță.

Mai exact, preoții care cer bani pentru o cununie sau înmormântare sunt pedepsiți de Biserica Ortodoxă Română, iar asta poate ajunge până la caterisirea lor.

Totodată, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Și există sancțiuni care pot merge de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

În acest fel, această hotărâre de sinod este menită să asigure transparența financiară, să prevină exploatarea financiară a familiilor îndurerate și să evite eventualele abuzuri.

Chiar dacă există situații în care oamenii susțîn că nu au auzit de această hotărâre sau că nu o pot respecta din diverse motive, astfel, apare o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.

Toate cazurile pot si sesizate Patriarhiei pe mail

Mai mult decât atât, aceste restricții și reguli privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor funerare pot varia de la biserică la biserică.

Această este și situația în care este întotdeauna recomandabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru informații precise și actualizate despre această problemă.

Românii trebuie să țină minte că toate acestea contribuții bănești cerute de biserici nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași bisericii de bună voie. De asemenea, există sancțiuni pentru preoții care cer bani în mod abuziv și este important ca aceștia să respecte regulile și cerințele legale și etice.

Așadar, este nevoie de o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință. Toate cazurile în care oamenii sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române (biroul.sesizari@patriarhia.ro).

×
Subiecte în articol: preoti bani inmormantari sanctiuni reclamatii