x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preotul Calistrat: „Nu am niciun regret. Bătaia e ruptă din rai!”

Preotul Calistrat: „Nu am niciun regret. Bătaia e ruptă din rai!”

12 Noi 2022   •   18:53
Preotul Calistrat: „Nu am niciun regret. Bătaia e ruptă din rai!”
Sursa foto: Captura Video

Preotul Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, nu are niciun regret față de fapta comisă și consideră că a fost provocat de cele două femei.

Reporterii TV l-au întrebat pe prelat dacă regretă faptele. Răspunsul a fost rapid: „Nu am niciun regret”. 

Totodată, reporterii l-au mai întrebat pe părintele Calistrat dacă comportamentul său a fost demn. Prelatul a precizat: „Da, bătaia e ruptă din rai”.

"Fetele acestea sunt două copile nemăritate care au deviaţie de comportament sau puţină isterie"

În timpul unui interviu la bzi.ro preotul Calistrat a precizat că este vorba de "două copile nemăritate care au puţină isterie".

El susţine că una dintre femei i-a pus piedică lui şi a căzut cu genunchiul pe trotuar. 

"Apoi pe una dintre ele am împins-o de umăr. I-am luat telefonul şi l-am aruncat", continuă preotul Calistrat.

Preotul vine cu propria variantă şi spune că i-a zis paznicului să le dea afară.

De asemenea, spune că de fapt cele două femei au mai venit şi au produs violenţă în biserică.

"Când m-am dus să vorbesc cu ele paşnic, ele au luat-o cu isteria. Le-am explicat că nu au voie să filmeze că e obiectiv protejat (referire la manastire - n.r.), nu au voie să agreseze lumea, că e biserică şi nu au voie să agaseze. Şi au scos telefonul să mă filmeze.

Şi când să îl iau, cealaltă mi-a pus piedică şi m-am dus cu genunchiul în trotuar. M-am ridicat, am împins-o de umăr şi i-am pus paznicului să le dea afară.

„Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar mă scoţi din papuci dacă eşti aşa. Aseară şi-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacţionam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil şi ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat şi au zis că dau toţi declaraţii.

Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficţiune”, a mai spus părintele Calistrat pentru bzi.ro.

Comunicat Patriarhie 2003: „Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis”

Părintele Calistrat l-a supărat și pe actualul patriarh al Bisericii Ortoxe Române, IPS Daniel, pe când acesta era mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În 2003, Daniel l-a canonisit pe Calistrat și i-a interzis să mai oficieze ceremonii religioase și sfintele taine, după ce a editat o carte în care erau menționate aspecte negative din mănăstiri, fără a avea binecuvântare.

Într-un comunicat al Patriarhiei Române din 2003, se precizează faptul că acesta era o persoană violentă și ar fi slujit inclusiv în case private din zona Bârnova, pe perioada cât nu a avut dreptul să slujească în biserică. Acesta a fost reprimit în rândurile clerului după ce și-a recunoscut o mare parte dintre fapte. „Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis. Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă menționat.

Pedeapsa i-a fost ridicată după șase ani. Între timp comunicatul de presă a fost șters de pe siteul Basilica.ro.

Preotul Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, celebru pentru sfaturile de viață pe care le oferă în mediul online, a fost filmat în timp ce lovea o femeie în curtea lăcașului de cult, de față cu mai mulți enoriași.

 

 

×
Subiecte în articol: preot Calistrat Chifan IPS Daniel