x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa are dreptul să comenteze arestările

Presa are dreptul să comenteze arestările

de Violeta Fotache    |    18 Mai 2009   •   00:00

Magistraţii au rolul de a hotărî între libertate şi detenţie şi această decizie trebuie luată astfel încât inocenţii să fie protejaţi. Aşa îşi face Justiţia datoria de căpătâi.



A judeca oamenii e o profesie dificilă care excede cadrului legislativ foarte strâns. Dacă societatea a dat magistraţilor puterea de a lua o astfel de măsură, cum este arestarea preventivă, tot societatea poate să analizeze de facto dacă decizia a fost luată în temeiul tuturor investigaţiilor.

Dacă lăsarea în libertate a unui inculpat prezintă risc, acesta - riscul - nu trebuie să cadă asupra societăţii. Acestea sunt câteva dintre concluziile care se desprind în urma lecturării cărţii lansate vineri la Academia Română.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, în coautorat cu magistratul Dana Tiţian şi avocatul Daniela Frăţie, a lansat spre dezbaterea practicienilor din lumea dreptului o analiză privind arestarea preventivă. Cartea intitulată "Arestarea preventivă.

Aprecieri asupra pericolului social concret pentru ordinea publică - practică judiciară CEDO şi jurisprudenţă internă" a fost lansată în prezenţa mai multor judecători, procurori, avocaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Autorii au analizat diferite speţe din cursul anilor 2007-2008.

Arestările din ultimul timp au generat controverse în rândul societăţii civile, din cauza abordărilor juristprudenţiale atât de diferite în cazuri similare.

Nevoia unei asemenea analize s-a impus pentru că arestarea preventivă este singurul text de lege în care judecarea se face prin raportare la societate şi nu la victimă. Prin urmare, societarea are dreptul să comenteze hotărârile judecătoreşti.

×
Subiecte în articol: observator