x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa bulgara, cu tunurile pe noi

Presa bulgara, cu tunurile pe noi

30 Sep 2004   •   00:00

Negocierile Romaniei stagneaza si este din ce in ce mai putin sigur ca aderarea in 2007 ramane un termen valabil. Acestea sunt concluziile unui articol cu privire la aderarea europeana a Romaniei, publicat in presa bulgara.

IRINA CRISTEA

Romania are nevoie de toata sustinerea diplomatica si de tot lobby-ul din lume pentru a-si asigura aderarea la Uniunea Europeana (UE) in 2007 este concluzia unui articol aparut in publicatia bulgara Kapital. Momentul este foarte important, intrucat, pe de o parte, Romania se afla in linie dreapta cu negocierile de aderare, avand de finalizat inca trei capitole, si, pe de alta parte, saptamana viitoare Comisia Europeana publica raportul de tara si da practic verdictul asupra sanselor ca Romania sa devina membru al UE in 2007.

NOUL PRIETEN. Intr-un astfel de moment, scrie Kapital, citat de Rador, se profileaza la orizont un nou prieten pentru Romania, chiar la varful ierarhiei europene. Este vorba, potrivit publicatiei bulgare, despre socialistul francez Pierre Moscovici. "Parlamentul European i-a facut Romaniei un serviciu destul de mare cand Comitetul pe probleme externe l-a desemnat pe socialistul francez Pierre Moscovici raportor pentru Romania", noteaza Kapital. Publicatia mentioneaza, ca "un amanunt curios", descendenta romaneasca a tatalui lui Moscovici si subliniaza ca "o asemenea numire vine intr-un moment foarte important pentru Romania, avand in vedere ca tocmai acum Bucurestiul are nevoie de sustinere diplomatica si lobby la toate nivelurile".

ASTEPTAND RAPORTUL. Kapital ia nota si de speculatiile tot mai numeroase care se fac acum, la Bucuresti si la Bruxelles, pe marginea continutului raportului de tara. Potrivit surselor Reuters din capitala Belgiei, coruptia, reforma puterii judecatoresti si a administratiei vor fi tratate la fel de sever ca in raportul precedent. Jurnalistii bulgari subliniaza insa ca anul acesta Bucurestiul se lupta pentru ca Romaniei sa i se recunoasca statutul de economie de piata functionala.

Ca presa din Bulgaria e mai mult ca oricand cu ochii pe Romania reiese si din publicarea, tot saptamana aceasta, a unui alt articol despre aderarea la UE. Publicatia Sega subliniaza ca Romania se lupta sa convinga Uniunea Europeana ca va fi pregatita sa adere in anul 2007, asa cum a fost planificat. Asta, scrie Sega, "in pofida faptului ca au ramas deschise inca multe probleme, inclusiv daca are sau nu o economie de piata functionala".

COMENTARIU

"Este magulitoare atentia speciala care pare a fi acordata Romaniei de presa bulgara. Consideram ca atat noi, cat si vecinii nostri vom avea multe de facut. Mi-ar placea sa constat ca Bulgaria a facut progrese reale, concrete, in domeniul reformei justitiei, capacitatii administrative, anticoruptiei, luptei impotriva criminalitatii interne si internationale organizate, dar si in multe alte domenii ale aplicarii acquis-ului si indeplinirii riguroase a tuturor criteriilor de aderare" - Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei cu UE

  • REACTIE. Atentia presei bulgare pentru Romania il maguleste pe negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas - foto
  • ×
    Subiecte în articol: observator romania