x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină - Următoarea mutare a lui Băsescu: destituirea lui Ponta

Presa străină - Următoarea mutare a lui Băsescu: destituirea lui Ponta

de Istvan Deak    |    19 Aug 2012   •   14:07
Presa străină - Următoarea mutare a lui Băsescu: destituirea lui Ponta

Dupa aproape doua saptamani petrecute in Romania, corespondentul pentru sud-estul Europei, Norbert Mappes Niedieck, activ in publicatii precum Frankfurter Rundschau, Berliner Zeitung, Die Zeit sau Der Standard (Austria), sustine intr-un interviu video acordat Kleine Zeitung din Graz (Austria) ca urmatoarea mutare a presedintelui Traian Basescu va fi destituirea premierului Victor Ponta.

"Din punct de vedere politic, Romania nu isi gaseste linistea, desi dupa referendum situatia s-a mai calmat. La data de 29 iulie, romanii au fost chemati la vot pentru a decide soarta presedintelui suspendat. Un verdict privind validitatea referendumului urmeaza sa fie dat de Curtea Constitutionala la data de 21 august. Mai mult ca sigur, Curtea Constitutionala va valida referendumul, cvorumul de 50%+1 nu a fost atins, astfel ca Traian Basescu se va intoarce in functia prezidentiala. Ce va urma nu e tocmai usor de prezis, insa avand in vedere ca premierul Victor Ponta a incercat in ultimele luni sa il destituie pe Traian Basescu, cred ca va veni randul lui Basescu sa scape de Ponta. In acest sens, ne putem astepta la cateva luni turbulente in Romania", sustine Norbert Mappes Niedieck, cunoscut drept un critic inversunat al Guvernului Ponta.

"Mai devreme decat era prevazut"
"Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat ca se va pronunta la 21 august referitor la validitatea referendumului privind destituirea presedintelui Traian Basescu, cu zece zile mai devreme decat fusese prevazut, ‚pentru a se evita prelungirea instabilitatii politice’", anunta publicatia franceza Le Nouvel Observateur. Jurnalistii francezi scriu ca decizia Curtii ar trebui sa puna capat "razboiului politic dintre USL si presedintele suspendat, care a suscitat criticile Comisiei Europene si ale Statelor Unite". Tot pe aceeasi tema scriu si cei de la 20Minutes.fr, care remarca faptul ca "aceasta schimbare de data este deja a treia decisa de Curtea Constitutionala de la organizarea referendumului pana acum".

Scanteia conflictului
Pe de alta parte, intr-un interviu acordat de Victor Ponta pentru Handelsblatt si postat integral in editia online a publicatiei Wirtschaftswoche, premierul roman marturiseste, printre altele, care a fost scanteia care a declansat conflictul cu presedintele Basescu. "Criza a izbucnit la finalul lunii iunie cand am reprezentat eu Romania la Consiliul Europei, in detrimentul presedintelui Basescu. Insa asta a fost doar o parte a luptei. Eu am avut sustinerea majoritatii parlamentare pentru a reprezenta Romania la Bruxelles, iar domnul Basescu s-a razbunat acuzand ca lucrarea mea de doctorat ar fi fost un plagiat. Asta a ingreunat relatia noastra personala. Este o minciuna speculatia ca lupta cu Traian Basescu a inceput dupa condamnarea lui Adrian Nastase. Justitia romana l-a condamnat pe domnul Nastase si isi va ispasi pedeapsa de doi ani. Aceasta nu poate fi o explicatie pentru izbucnirea conflictului si motivul il puteti vedea cu usurinta: presedintele interimar Crin Antonescu nu l-a gratiat pe Nastase, desi a avut posibilitatea sa o faca", spune Ponta.

"CCR este o institutie politica"
Chestionat pe tema presiunii politice exercitate asupra justitiei, Ponta a respins acuzatiile ca fiind nefondate. "Conform constitutiei, Curtea Constitutionala nu este parte componenta a sistemului judiciar. Acest aspect este neclar pentru partenerii nostri europeni. Dintre cei noua judecatori ai Curtii, trei sunt numiti de presedinte, trei de Senat si alti trei de Camera Deputatilor. CCR este o institutie politica. Eu nu am exercitat nici un fel de presiune asupra Curtii. Am subliniat intotdeauna ca voi accepta toate deciziile Curtii. Domnul Barroso nu a declarat ca Guvernul pune presiune pe judecatori. El mi-a scris mie, fiindca, in calitate de premier, eu sunt partenerul lui de discutie. In mod cert, Traian Basescu va fi reinstalat presedinte legitim daca CCR va decide asta", a asigurat premierul roman. De altfel, ideea a fost reiterata de Ponta si intr-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, in care a afirmat ca democratia din Romania nu este in pericol, promitand ca va respecta orice decizie a Curtii Constitutionale privind referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu. "Fie ca imi va placea sau nu aceasta decizie, nu exista alta cale decat sa respect verdictul si sa il aplic", a spus Ponta pentru WSJ.

"Datele economice ale Romaniei sunt bune"
Din perspectiva economica, Victor Ponta este convins ca increderea investitorilor in Romania nu a avut de suferit de pe urma crizei politice interne. "Am discutat cu sefii marilor concerne din Romania: Ford, Renault-Dacia sau Arcelor-Mittal. Mi-au subliniat faptul ca vor continua investitiile. Cu problema atragerii investitorilor este preocupata toata Europa, insa FMI si UE ne-au confirmat ca datele noastre economice sunt bune. Deficitul intern se situeaza in acest an doar la 3%, datoria de tara este sub 40%, in timp ce in doilea trimestru al anului am avut o crestere economica de 1,4%. Obiectivul nostru a fost sa atingem o situatie economica stabila si am reusit in ciuda unor conditii politice dificile".

"Granitele Romaniei sunt printre cele mai sigure din UE"
Cat despre aderarea la Spatiul Schengen, premierul nu isi pierde rabdarea, dar recunoaste ca disputa politica a avut rolul ei in amanarea unei decizii. "Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este momentan o chestiune pur politica. Din punct de vedere tehnic noi suntem pregatiti, iar granitele noastre sunt printre cele mai sigure din Uniunea Europeana. Insa daca aderarea este amanata din motive politice, atunci acest lucru nu reprezinta o pierdere doar pentru Romania, ci si pentru UE, care a investit o jumatate de miliard de euro", a spus Ponta. El s-a ferit sa comenteze criza financiara europeana si masurile propuse de cancelarul german Angela Merkel tarilor indatorate. "Nu sunt eu in masura sa dau sfaturi Uniunii Europene. Noi am ratificat un pact fiscal desi nu suntem in Zona Euro. Europa traverseaza o perioada dificila, iar singura solutie poate sa fie o coeziune mai buna si o sustinere mai mare in interiorul UE", a incheiat Ponta.

"Cel mai prost moment pentru o criza politica"
In interviul acordat Wall Street Journal, premierul Victor Ponta indeamna Curtea Constitutionala sa ia rapid o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului, pentru a se depasi perioada de instabilitate politica care are efecte in plan economic. "Pentru binele tarii, Curtea Constitutionala trebuie sa ajunga la un verdict", a declarat Victor Ponta. "Acesta este cel mai prost moment pentru o criza politica, din punctul de vedere al situatiei economice si financiare din Europa", a spus Ponta. "Daca se incheie criza politica, leul se va consolida, la fel si situatia macroeconomica" a Romaniei. "Perioada de instabilitate a durat prea mult", a precizat Ponta. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×