"Peste 50 de persoane au protestat, fara autorizatie, la Bucuresti, impotriva presedintelui Traian Basescu si a presiunilor pe care le face acesta ca Ministerul Mediului sa adopte o solutie in cazul proiectului de la Rosia Montana, care implica exploatari pe baza de cianura. Jandarmii au dispersat multimea', noteaza cotidianul ungar Magyar Nemzet despre evenimentele de miercuri seara din centrul Capitalei. "Tara nu este de vanzare' si "Nu vom fi niciodata o colonie a FMI', au fost cateva dintre lozincile scandate de protestari, noteaza Magyar Nemzet.
Jandarmii au fost bine organizati
La protestele spontane a participat si fostul parlamentar european Csibi Magor, presedintele Organizatiei Romane pentru Protectia Mediului, componenta a World Wide Fund of Nature. Acesta a declarat agentiei ungare de stiri MTI ca obiectivul participantilor a fost de a protesta in fata Palatului Cotroceni, insa jandarmii le-au blocat calea cu trei autospeciale. Atunci au hotarat sa faca acest drum in grupuri mai restranse numeric, insa in zona Presedintiei era plin de jandarmi, care au inceput sa legitimeze si grupuri de doar 2-3 persoane. "Totul a fost foarte bine organizat de jandarmi. La fiecare pas ne legitimau. Cand le-am cerut explicatii, ne-au raspuns ca nu au nici o legatura cu protestele, ne legitimeaza fiindca face parte dintr-un exercitiu la care tocmai iau parte', a declarat Csibi pentru MTI.
Korodi Attila, ceva mai rezervat
"Presedintele Traian Basescu a cerut noului ministru al Mediului din Guvernul Romaniei sa puna capat taraganarilor in cazul autorizatiei proiectului minier de la Rosia Montana, la investirea in functie a noului ministru al Mediului', scrie publicatia citata.
"Din cauza implicarii publice a presedintelui, miercuri seara au avut loc proteste similare si in Piata Centrala din Cluj. Manifestantii au scandat 'Rosia Montana este si a mea' si 'Vanzarea de tara se masoara in aur'', precizeaza jurnalistii ungari, care adauga ca ministrul Mediului, Korodi Attila, a punctat intr-un interviu ca intelege pozitia presedintelui, insa rolul lui este de a veghea ca legislatia mediului sa fie respectata.
"Rosia Montana Gold Corporation, infiintata din capital canadian, se pregateste sa deschida la Rosia Montana cea mai mare mina de extractie a aurului din Europa. Aproape 300 de tone de aur si 16.000 de argint reprezinta miza proiectului. Ministerul Mediului din Romania inca nu a acordat autorizatia de mediu necesara pentru demararea exploatarilor miniere', reaminteste, in incheiere, cotidianul Magyar Nemzet. (deak.istvan@jurnalul.ro)