Potrivit unui comunicat al DNA, "în perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.
În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.
Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde). De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.
În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013".
--------------------------------------------
UPDATE 12:10 - La ieşirea de la DNA, preşedintele ASF s-a declarat convins că a ajuns pe mâna procurorilor DNA după ancheta în cazul firmei Astra Asigurări şi nu din cauza dosarului privind numărul de membri ai Consiliului de conducere.
"Toţi cei nouă membri îndeplineau condiţiile de studii, vechime şi incompatibilităţi cu membrii parlamentului. FMI şi Comisia Europeană ne-au solicitat în mod expres modificarea numărului de membri ai consiliului de la 11 la 9 şi respectarea cu stricteţe a prevederilor privind experienţa, vechimea şi incompatibilitatea cu Parlamentul", a spus Ruşanu, care a precizat că va afla abia marţi dacă va fi sau nu pus sub învinuire.
"Cred că are legătură mai mult cu Astra decât cu Ordonanţa. Aţi văzut declaraţia lui Băsescu, care spune că pentru acţiunea nejustificată de la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF. Vom vedea daca actiunea incompetenilor de la ASF a fost nejustificata sau domnul Basescu a conchis ca e nejustificata ca sa-si apere prietenul, pe domnul Adamescu", a mai spus Dan Radu Ruşanu.
-------------------------------------
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, este audiat la DNA în dosarul "Carpatica". Potrivit Antena3, Ruşanu ar fi urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu emiterea OUG privind ASF. Şefului ASF i se aduc la cunoştinţă acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire grup infracţional.
În acest dosar, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost reţinuţi pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.
Tot acest dosar, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz în serviciu. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţoa de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.
Citește pe Antena3.ro