x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CSM cere demisia Gabrielei Bârsan

Preşedintele CSM cere demisia Gabrielei Bârsan

de Iulia Barbu    |    24 Oct 2011   •   21:00
Preşedintele CSM cere demisia Gabrielei Bârsan

Horatius Dumbrava (foto), presedintele CSM, declara ca demisia Ga­brielei Barsan din functia de pre­se­din­te al Sectiei de Contencios Admi­nis­trativ a instantei supreme ar in­semna un act de demnitate si de res­pect pentru profesie.

'Eu nu contest sub nici o forma dreptul doamnei ju­de­ca­tor de a ataca decizia CSM. Ac­ce­sul liber la justitie este un drept fun­damental al oricarui cetatean. Pro­blema este ca tocmai sectia condusa de domnia sa urmeaza sa se pro­nun­te asupra recursului, ceea ce ar pu­tea face sa planeze suspiciuni asu­pra unei aparente de impartialitate. De aceea, ar fi un gest de onoare ca doamna judecator sa-si dea demisia din func­tia de presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ, pentru ca justitia sa nu fie si mai mult tarata intr-un scandal inutil. S-ar da astfel importanta cuvenita infaptuirii actului de justitie, fara ca acesta sa poata fi supus unei posibile indoieli publice. Demisia din functie ar insemna un act de demnitate, de respect pentru profesie si pentru jus­ti­tie, in general. In alta ordine de idei, se va crea, inevitabil, o presiune dificil de gestionat de colegii judecatori din cadrul Sectiei de Contencios Ad­mi­nis­trativ si Fiscal a ICCJ, dezvoltand un teren propice speculatiilor de tot felul', a declarat seful CSM intr-un interviu acordat Mediafax.

Judecatorul Horatius Dumbrava a vorbit despre acuzele voalate intre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), de neprofesionalism, contextul fiind, in opinia sa, 'unul foarte grav, iar el trebuie analizat cu maturitate, ratiune si echilibru, nu intr-o atmosfera tensionata'. 'In pri­mul rand, trebuie pornit de la un fapt pe care eu il consider a fi unul grav: doua institutii de esenta ale sistemului judiciar au exprimat public pozitii ex­treme, antagonice. Practic, DNA si ICCJ isi aduc acuzatii, unele vo­a­la­te, altele mai putin voalate, de ne­profesionalism. Pe de alta parte, domnul procuror-sef Daniel Morar a facut o serie de afirmatii la adresa unor judecatori de la ICCJ, care ele insele trebuie verificate si, in masura in care sunt reale, declansata cercetarea disciplinara acolo unde se impune (…) In conditiile in care toate aceste acuzatii au fost facute in mod public, evident ca CSM nu poate fi pasiv. El tre­buie sa se comporte aici ca un me­di­a­tor, tocmai pentru ca acest lucru, o buna colaborare ins­ti­tu­ti­o­na­la, este ne­cesara in vederea garantarii in­de­pen­dentei justitiei.

Din aceasta perspectiva, fara a ne pronunta in vreun fel asupra justetei vreuneia dintre ale­gatiile facute de cele doua institutii, am solicitat Inspectiei Judiciare sa faca verificari', a explicat seful CSM. Dumbrava a mai precizat ca CSM nu a fost sesizat cu o scrisoare de catre presedintele Curtii Europene a Dreptului Omului, Jean-Paul Costa, eveniment privit cu maxima seriozitate de Consiliu, care apreciaza ca este vorba despre o corespondenta de natura di­plomatica, alte institutii fiind res­pon­sabile din punct de vedere constitutional. Intrebat despre scrisoarea des­chisa trimisa de fostul ministru al Jus­titiei, Monica Macovei, in care se re­clama lipsa de celeritate in judeca­rea dosarelor de mare coruptie,

Ho­ra­tius Dumbrava a declarat: 'CSM a dispus deja in premiera, la ju­ma­ta­tea lunii septembrie, o verificare, pentru prima data, a tuturor dosarelor de mare coruptie la nivel national, nu doar a celor care se afla la ICCJ sau a celor care au fost intens mediatizate. Masura aceasta se inscrie in pla­nul nostru de actiune privind re­a­li­za­rea recomandarilor Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), plan adoptat de CSM in aceeasi pe­ri­oa­da. Maine, 25 octombrie (n.r. – azi), vom aproba, in Sectia de ju­de­ca­tori, calendarul concret al ve­ri­fi­ca­ri­lor la nivel national, precum si echipele de inspectori judiciari ce se vor deplasa la instante cu acest scop'.

×