x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele grupului Agroli, libanezul Ghaziri Rami, ARESTAT preventiv în dosarul evaziunii fiscale de 50 milioane euro

Preşedintele grupului Agroli, libanezul Ghaziri Rami, ARESTAT preventiv în dosarul evaziunii fiscale de 50 milioane euro

30 Oct 2013   •   14:43
Preşedintele grupului Agroli, libanezul Ghaziri Rami, ARESTAT preventiv în dosarul evaziunii fiscale de 50 milioane euro

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, astăzi, arestarea preventivă pentru 29 de zile a altor patru persoane în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. Cei patru arestați preventiv sunt El Khoury Elias, El Khoury Chrbel, Ghaziri Rami și Adrian Sărăcuțu. Astfel, 16 persoane au fost arestate în total până în prezent, în dosarul de evaziune.

Anterior, în același dosar, judecătorii au admis propunerea DNA de arestare a 12 persoane, printre care se află Angela Nicolae, procuror-șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe din Parchetul General, și fiul acesteia, Daniel Nicolae, Antonio Burlac (funcționar ANAF și liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman.

Vineri, instanța supremă va judeca cererea DNA privind arestarea în lipsă a altor două persoane, Justin Ovidiu Paraschiv și Genina Adriana Ezer, care nu au fost găsite de polițiști, anun'[ Agerpres.

Potrivit DNA, din 2010 până în prezent, inculpații au derulat activități infracționale de constituire, aderare și sprijinire a rețelei infracționale ce vizează producția și desfacerea produselor din carne.

Printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă (adică societăți comerciale care nu funcționează la sediul declarat, au asociați și administratori cetățeni străini, care nu pot fi găsiți la reședințele declarate), inculpații au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii rețelei au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reușita fraudei fiscale a fost posibilă prin măsurile de precauție folosite și sprijinul funcționarilor fiscali ai statului român și organelor de urmărire penală.

Anchetatorii susțin că Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic și administrator al SC Sam Plus Internațional SRL București, a fost principalul organizator al grupului infracțional la care au aderat persoane interpuse, implicate în înființarea firmelor fantomă, coordonarea operațiunilor și reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Angela Eugenia Nicolae, șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE), și fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzați că, în perioada 2012-2013, au pretins, în numeroase rânduri, și au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri și de la un alt învinuit (față de care nu s-a pus în mișcare acțiunea penală până în prezent), cercetați în cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Angela Nicolae va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

În concret, în perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți.

Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol.

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Angela Nicolae, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă.

Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Angela Nicolae, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate, printre care se află și senatorul PSD Niculae Bădălău.

×