Intalnirea liderilor de grup ai PSD si PNL din Senat, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, cu presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, s-a anulat dupa ce acestia nu au ajuns la un acord comun cu privire la participarea presei la sedinta si a numarului de invitati.
"Patapievici vroia sa vina cu 20 si ceva de persoane si sa fie presa in sala pe timpul sedintei. Noi i-am zis sa vorbim pe chestiunile tehnice legate de activitatea ICR si ulterior fiecare dintre noi sa faca declaratii la finalul sedintei. El vroia sa fie toata presa in sala, nu puteam sa facem balci aici", a explicat unul dintre senatorii social-democrati.
De asemenea, liderii celor doua grupuri parlamentare i-ar fi transmis lui Patapievici ca accepta ca acesta sa vina insotit doar de doua-trei persoane din partea ICR.
Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a fost invitat de liderii Grupurilor Parlamentare PSD si PNL, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, luni, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului, pentru un dialog pe tema Ordonantei prin care institutul trece in autoritatea Senatului.
Presedintele ICR a solicitat ca presa sa aiba acces la aceasta intalnire, se mai spune in comunicat.
Intalnirea urma sa aiba loc la cinci zile dupa ce Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca Institutul Cultural Roman va trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, decizia fiind justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".
Ordonanta stabileste ca, in termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativa a Institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti sau revocati de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.
Ordonanta Guvernului stabileste ca functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic, fara insa nicio referire din acest punct de vedere la presedintele institutiei.
Institutul este condus in prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de presedinte, si de Tania Radu si Mircea Mihaies, din postura de vicepresedinti.
Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.