x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele INFP: Un cutremur în România de peste 7 grade pe Richter, în 2012, puţin probabil

Preşedintele INFP: Un cutremur în România de peste 7 grade pe Richter, în 2012, puţin probabil

13 Ian 2012   •   11:18
Preşedintele INFP: Un cutremur în România de peste 7 grade pe Richter, în 2012, puţin probabil

Aparitia unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade in 2012 este putin probabila, a declarat astazi presedintele Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), Mircea Radulian.

"Cand abordam acest subiect (previzionarea cutremurelor - n.r.) trebuie sa fim atenti ca ne referim la predictii, la prognoze, care au caracter statistic. Spunem ca exista o probabilitate, se poate produce, dar la fel de bine pe poate sa nu se produca. Pentru zona Vrancea, care este cea mai critica zona seismica din Romania, nu ne asteptam la ceva deosebit in particular pentru 2012. Dar trebuie sa se inteleaga ca acest lucru inseamna ca este putin probabila aparitia unui cutremur cu magnitudinea peste 7. Zona Vrancea are o activitate cu o anumita rata si distributie a cutremurelor, nu putem spune ca nu ne asteptam la nimic, mai ales la cutremurele mici si moderate", a afirmat cercetatorul stiintific Mircea Radulian, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Pentru zona Vrancea, este destul de posibil sa apara si un cutremur cu o magnitudine intre 5 si 6 grade, sau in jur de 5 grade. Aceste cutremure apar cu o anumita frecventa la 2-5 ani. Dar nici acest lucru nu e sigur. Daca vorbim de un cutremur de 7 grade, teoretic vorbind, poate aparea. Probabilitatea este totusi mica si nu ma astept sa apara in 2012 si nu este cazul sa se creeze panica inutila. La fel am fi spus si anul trecut. Cutremurele nu apar regulat, la 20 - 30 de ani. Ele pot aparea grupat la intervale mai mici de timp sau la intervale mai mari. Toate datele de pana acum sunt insuficiente pentru a determina aparitia unui cutremur. Nestiind foarte bine ce se intampla, este dificil sa previzionezi un cutremur mare. Dovada este cutremurele din Sumatra, Chile, Japonia, pe care nimeni nu le-a putut prezice", a precizat Radulian.

Cercetatorul stiintific a explicat ca in Romania pot aparea cutremure de 6,4 - 6,5 grade in zona Fagaras, periodicitatea acestora neputand fi, insa, clar determinata.

"Fiecare zona seismica are o anumita desfasurare a ei in timp, chiar daca este foarte complexa. E greu de spus ca urmatorul cutremur vine la 20 - 30 de ani. Dar pot spune ca rata de repetabilitate aproximativa ar putea fi determinata. In Japonia pot aparea cutremure devastatoare la cativa ani. Pentru Romania, este o zona in afara de Vrancea, si anume Fagaras. Acolo sunt cutremure si de 6,4 - 6,5 grade. Sunt 4 - 5 cutremure peste 6 grade, care au aparut la intervale de 80 - 100 de ani. Ultimul a fost in 1916. Aceste intervale - 100 de ani, 400 de ani, sunt statistice, aproximative. Nu este exclus sa apara si la 200 de ani. Vrancea are o anumita constanta fata de celelalte zone. Cu cat trece timpul, sansele sa vina un cutremur mai mare cresc", a declarat oficialul INFP.

×